dijous, 25 de desembre del 2014

(re)descobrint els barris de Girona. L'Eixample

No em cansaré mai de reivindicar els barris de Girona, la seva gent, el seu patrimoni, les seves lluites i reivindicacions. Son un patrimoni de la nostra ciutat, del país. És molt interessant fer turisme pels nostres barris. Està molt bé viatjar a diferents parts del món però cada cop té més pes fer turisme KM0, que a la pràctica vol dir conèixer millor el nostre entorn i redescobrir poblets com Vilademuls o Campdorà o barris com el Pont Major o Sant Narcís.

Els barris són petites pàtries que son l'escenari diari de la nostra quotidianitat. Vivim als barris i sovint hi fem vida més enllà del que vivim a les nostres llars. Tanmateix crec que és bo ser conscients que hi ha una pila de barris similars als nostres amb els quals compartim moltes coses però que sovint desconeixem. Fer una mica de turisme de barri, redescobrir nous llocs, perdre's un diumenge al matí tot fent un vermut al barri veí o en algun barri on hem estat poques vegades, penso que pot ser molt interessant.

Comencem la ruta doncs. Us convido a perdre-us pel barri urbà de l'Eixample, i dic urbà per és dels pocs barris gironins íntegrament urbà, té poca natura al seu entorn. És un barri molt dens i amb una elevada població. Edificis alts i molt cèntric alhora que pol comercial de primer ordre. Per mi la mobilitat i la manca d'espais verds i oberts és la principal mancança que té el barri. Crec que cal replantejar la mobilitat del barri i seguir potenciant els desplaçaments a peu, en bicicleta i en transport públic, tot i que al ser una zona de pas, cèntrica i amb centres educatius fa que la cosa no sigui tan senzilla.

L'AV de la zona reivindica millores en la plaça Pallach, una de les places més cèntriques del barri i un dels pocs espais més o menys diàfans i lliures. Hi ha altres espais adjacents al carrer Joan Maragall que podrien esponjar-se i alliberar una mica el barri de tanta pressió. També el futur de la Clínica Girona planteja interrogants. Veurem com evoluciona tot plegat.

D'altra banda té un potent teixit comercial de barri i és molt cèntric. Carrerons, eixos comercials, restaurants i bars, escoles..., tot un amalgama urbà i comercial fan d'aquest barri un dels més dinàmics de la ciutat. El barri va perdre un CAP ara fa uns anys i el trasllat de la Clínica Girona deixarà desèrtic de serveis sanitaris la zona. Finalment en aquest enllaç us deixo el comentari sobre l'Eixample que vaig fer fa unes setmanes al programa Girona Ara de l'emissora FeM Girona. Ens hi trobem? Som-hi!