dimecres, 11 de febrer del 2015

Canvi climàtic i paràlisi de les polítiques ambientals a Girona

A finals de 2015, al desembre, se celebrarà a París una important cimera en la qual s'han de ratificar les noves bases d'un protocol que substitueixi el de Kioto. L'IPCC (Panell de Científic sobre el Canvi Climàtic) ha demostrat abastament que la realitat climàtica del segle XXI s'aboca a un escenari de canvis bruscos i que aquests canvis son generats per l'acció humana i les emissions descontrolades de CO2.

Cada cop és més clar que el món econòmic és insensible a la realitat del canvi climàtic i els efectes catastròfics que s'albiren son constantment menystinguts i obviats. Una actitud irresponsable i inexplicable que ens aboca a un carreró sense sortida. No m'agrada fer alarmisme ni sóc un practicant del catastrofisme però em sembla poc raonable ignorar que un augment de temperatura provocat per l'acció de l'economia i que pot provocar desequilibris a nivell internacional.

A Girona tenim una Taula Municipal sobre el Canvi Climàtic, però la inoperativitat i insensibilitat que el govern de Carles Puigdemont ha demostrat amb les polítiques ambientals han abocat la taula a la paràlisi i l'ineficàcia. La Taula es reuneix poc i desplega escasses iniciatives. I manté un silenci estrepitós en relació a la cimera de París. Donada la relativa proximitat de la ciutat de París penso que l'ajuntament hauria d'enviar-hi una delegació i desplegar un dispositiu educatiu envers el canvi climàtic. Aprofitar tots els recursos de què es disposa i fer arribar el missatge a les escoles, centres cívics, biblioteques, centres esportius....a tot arreu.

L'acció contra el canvi climàtic requereix d'accions transversals valentes i eficients, però malauradament Girona s'ha convertit en una ciutat morta en polítiques ambientals.