dimarts, 17 de març del 2015

Pobresa energètica i beneficis de les elèctriques

La llista Forbes publica cada any un llistat de milionaris. I això s'ha tornat un ritual normal i acceptat socialment. Igual que s'ha normalitzat que les grans empreses acumulin beneficis i ho diguin públicament sense rubor i enorgullint-se'n. L'any 2014 ENDESA va obtenir uns beneficis de més de 3300 milions d'euros i sembla que aquest 2015 va camí d'augmentar aquesta xifra astronòmica.

Els accionistes es freguen les mans i els polítics de torn somriuen i estan contents; ja se sap que el fenomen de les portes giratòries és hipòcrita i serveix per alimentar moltes menjadores.  Així és el capitalisme, mentre uns es lucren sense límit uns altres frisen per ficar cullerada al pastís. Trista democràcia!.

Però molt més greu és el fet que mentre els consells d'administració i els accionistes d'ENDESA compten els milions robats ( mentre impedeixen fer la transició a les renovables) , hi ha un sector de la societat que pateix el fenomen de la pobresa energètica. Gent que no té prou recursos per pagar la calefacció i l'energia mínima que necessita per poder satisfer les necessitats més bàsiques com ara escalfar la llar o cuinar. La feble legislació vigent que protegeix als pobres energètics ha determinat una sèrie de mesures i terminis i aquest mes d'abril venç un termini de pagament i no se sap que passarà llavors.

El sistema capitalista cruel i generador de desigualtats és a l'origen d'aquest problema però en última instància qui és responsable directa son els dirigents d'ENDESA i altres companyies elèctriques. A Girona hi ha moltes famílies que no poden assumir el cost de la factura elèctrica i la companyia opta per tallar-los la llum. En un exercici d'irresponsabilitat i crueltat sense límits, els dirigents d'ENDESA tallen la llum amb una ma mentre que amb l'altra reben els milions de beneficis que els plouen fruit de les seves pràctiques monopolístiques i immorals.

Per tot això la CUP demana la convocatòria immediata de la Taula sobre la Pobresa Energètica de Girona i que hi compareixi sense excuses el representat d'ENDESA a Girona. Volem explicacions, que doni la cara i que respongui pels talls de llum a la nostra ciutat. Ja va sent hora que aquests empresaris corruptes, irresponsables, ineficients i indecents baixin el seu nivell de prepotència i xuleria i que es dobleguin davant les autoritats. Els talls d'electricitat son un delicte i s'ha de respondre per això.