dijous, 31 de desembre del 2009

Un racó encisador

Si us agrada la natura, la bona taula, la tranquil·litat o simplement passar una bona estona, us recomano que us perdeu per una part força desconeguda del Pirineu gironí. Sota l'ombra de l'imponent Costabona, que es retalla punxegut cel amunt, hi ha un llogarret encantador amagat del broit turístic que assetja el Pirineu. Espinavell és un petit poble enfilat dalt d'un turó i coronat per una església romànica. Amb uns carrers drets, empedrats i unes vistes meravelloses, Espinavell ens mostra que al nostre Pirineu encara hi ha espais autèntics, lluny del parc temàtic en que s'està convertint el Pirineu Oriental.

Espais de ribera, boscos montans, carenes espectaculars...un paisatge heterogèni, conreus, pastures, un paisatge humanitzat i integrat al medi, tot plegat molt relaxant i estimulant.

Però si el que us agrada és la bona taula, la gastronomia autèntica, popular, sana i de qualitat, us recomano que no us perdeu les delícies de Can Jordi, on hi trobareu gastronomia del país i queviures del territori. Només hi he estat un cop però us asseguro que penso repetir molts cops. Els plats que hi serveixen estan lluny de les cursilades que es porten actualment, ni estrelles Michelin ni menús mediàtics!

Entrar a Can Jordi és submergir-se en una mena de ritual; l'atmosfera càlida d'un local autèntic, popular i acollidor, l'amabilitat i hospitalitat de les persones que regenten l'espai, les olors suggerents que et sedueixen i embaladeixen, la cura amb que t'expliquen els plats i la seva elaboració, la qualitat d'uns productes del territori i finalment unes receptes màgiques, ben preparades, servides al punt.

Les menges que he pogut degustar en aquest màgic i quasi mític racó són senzillament sublims, i he pogut tornar a tastar aquella sensació que a mi tant m'agrada: l'equilibri entre qualitat, quantitat, salut, plaer pel paladar....

Hi trobareu carns ( poltre,xai, vedella, pollastre, conill, porc...) rostits, estofats, arrossos,formatges, salses, peixos, productes de rebost, recuits, coques, postres de somni... i excel·lents vins negres, rosats...vins de la terra i del país. I una manutenció artesana i autèntica que no es troba en gaires llocs actualment.

Des d'aquestes humils ratlles voldria trencar una llança en favor dels productors arrelats a la terra, gent que creu en el que fa, que s'estima el territori i el dignifica, defugint massificacions i adulteracions, allunyant-se del guany fàcil i gairebé corrupte en que han caigut molts hostalers i restauradors de les nostres comarques. És gràcies als restauradors i productors honestos i assenyats que el paisatge del nostre Pirineu es podrà mantenir i preservar, perquè les activitats tradicionals vinculades a la ramaderia, l'agricultura i la silvicultura són les que contribueixen a modelar el paisatge i enriquir-lo, un paisatge que a Can Jordi tenen la virtut de sintetitzar en un plat que permet degustar l'autèntic Pirineu