divendres, 18 de març del 2011

Escoltant la veu del carrer (I): Font de la Pólvora

Al sector est del terme municipal de Girona hi ha un grup de barris que tradicionalment han viscut allunyats i separats de la resta de la ciutat, no tant per la distància física com per la distància mental i simbòlica. És una realitat desconeguda per una immensa majoria de gironins i gironines, inclosos els sectors més progres i anti; una realitat ignorada i sovint oblidada, quan no maltractada.

Tanmateix, és una realitat perseverant. Ho he pogut constatar a peu de carrer, parlant amb els habitants del barri de la Font de la Pólvora. Puc assegurar que la llista de tòpics que envolta el barri té un gruix consistent de mite: la realitat cau pel seu mateix pes, i els habitants d'aquest barri no es resignen a continuar sent el racó oblidat i marginat de l'opulenta i cofoia Girona.

El barri necessita millores socials, urbanístiques, actuacions de tot tipus. Si volem realment construïr una ciutat integrada i cohesionada socialment no ens podem permetre l'hipòcrita luxe de continuar apostant per la segregació d'alguns barris. És una realitat que Girona ha d'assumir. Tenim l'oportunitat de millorar les coses, amb esforç i sobretot amb voluntat de trencar tòpics.

Millorar la connectivitat del barri, els serveis, la situació de carrers i places, combatre la plaga de la droga, atendre les reivindicacions veïnals (que son moltes i variades) impulsar un Pla de Barris... Una llista llarga de prioritats i necessitats. Convido a tothom a trencar tòpics, conèixer aquesta realitat gironina i donar suport a les interessants iniciatives que impulsen els seus habitants, com ara la reivindicació d'un Punt de Lectura al barri.