dimecres, 16 de març del 2011

L'Onyar, el nervi de Girona


Aquesta fotografia del riu Onyar no correspon exactament a la típica imatge de postal de les cases de l'Onyar, a l'alçada del barri vell de Girona. En efecte, la fotografia està presa Onyar amunt, pels volts de Quart.

L'Onyar, un petit afluent del Ter, forma part de la conca del riu per excel·lència de les comarques gironines. L'Onyar, un petit riu que, al costat del Güell i el Galligants, formen amb el Ter la teranyina fluvial que tant de caràcter i identitat imprimeixen a la ciutat de Girona. Devem molt a l'Onyar, i potser seria hora de començar a tractar més bé aquest i altres rius.

Sovint reivindico que la renaturalització de l'Onyar i el Güell al seu pas per Girona perquè seria una aposta valenta per a integrar la natura a la ciutat, una pràctica urbanística que jo penso que cada cop cobra més força. L'Onyar, el Ter, el Güell, el Galligants, la riera Bullidors, rierolets, fonts... aquests dies que plou, baixen carregats d'aigua, una imatge que evoca moviment, força, vigor, natura; recuperar rius i rieres, renaturalitzar lleres i marges, hauria de ser una prioritat de l'Ajuntament que sorgeixi de les urnes el 22 de maig, la prioritat d'una ciutat compromesa amb el respecte a la natura.