dijous, 5 de maig del 2011

La cultura a debat

El passat dijous, la CUP va participar en un debat amb la resta de forces polítiques de la ciutat sobre les propostes per a la ciutat en matèria de cultura. En aquell cas, l'acte era organitzat per l'Asscociació Professional de la Gestió Cultural de Catalunya. Tot i que segurament es va parlar molt de model i poc de propostes concretes, aquell primer debat va servir per introduir el tema en la campanya electoral.

Avui serà el segon torn, per a la cultura. Òmnium Cultural ha organitzat un altre acte, en què persones de pes del món de la cultura gironina analitzaran els diferents programes electorals dels partits en aquesta matèria. Així, personatges com Salvador Suner, Dani Chicano, Josep Pujol, Daniel Bonaventura o Íngrid Juanola ens posaran a prova. Cal destacar l'originalitat del format, en aquest cas.

Per la CUP, la cultura és una peça clau en la ciutat, perquè constitueix un element indispensable per a la cohesió social, i perquè estimula la imaginació, la creació, i el desenvolupament personal i col·lectiu de la ciutadania. Cal, però, que canviem el model cultural que ha imperat durant els darrers anys de la ciutat. Hem de fer baixar la cultura als barris, al carrer; li hem de retornar el caràcter popular i de base que des de fa uns anys han segrestat les elits polítiques i econòmiques de la ciutat. Ens calen espais per a la creació i la difusió, com la tan reclamada sala polivalent i de concerts de mitjà format, o un suport més valent i compromès amb la cultura popular i tradicional.

Després d'anys d'un model més aviat elitista, amb el Festival de Músiques Religioses com a paradigma, cal que construïm un model accessible a tothom, i amb el qual el conjunt de la ciutadania se senti identificat. Un model que hem de construir escoltant les demandes dels professionals del sector, els artistes, els creadors, i també fent un esforç perquè les gironines i gironins s'hi impliquin i participin de la cultura que es fa a la ciutat. I tot plegat, amb una figura (el Pla Estratègic de Cultura) que vertebri tota aquesta acció i canalitzi les demandes del sector.