dimecres, 22 de juny del 2011

3 anys d'obres del TAV a Girona

Aquest juny de 2011 es compleix una efemèride no gaire celebrada. Fa 3 anys que van començar les obres del TAV a Girona. 3 anys en què els barris afectats (Sant Narcís, la Devesa, Fontajau...) han patit l'efecte d'unes obres molt complexes i de grans dimensions.

No entraré ara a debatre o qüestionar quin és el millor model ferroviari per Catalunya. Només diré que jo aposto per desenvolupar més el ferrocarril convencional i que la construcció del TAV no és per mi una prioritat. Però aquest debat ha estat superat (una altra batalla perduda). La qüestió és que l'enllaç amb l'estat francès ja comença a ser una realitat i les obres del túnel del TAV a Girona van a tota màquina, amb tots els efectes que això comporta pels barris.

Aquesta setmana he hagut d'anar a la delegació d'Hisenda, al barri de Sant Narcís, i us puc ben assegurar que el trànsit de camions, pols, sorolls i altres molèsties que ocasionen aquestes obres son un autèntic calvari pels veïns. No és cap exageració, cal posar-se a la pell dels veïns que porten tant de temps suportant-ho. Precisament, jo, que soc veí de Fontajau, fa també anys que la zona esportiva d'aquest barri (a tocar del Puig d'en Roca) ha quedat alterada per la construcció d'una de les entrades del túnel del TAV, i just aquesta setmana s'han començat a sentir sorolls estranys a sota d'alguns edificis. Us puc ben assegurar que sentir vibracions i sorolls a les 3 de la matinada sota de casa teva espanta, i molt!

No pretenc aquí assenyalar culpables d'aquesta situació, només dic que cal fer un exercici d'empatia i sobretot intentar que tot aquest enrenou no afecti més del que ja afecta a veïns, comerciants, ciutadans... Tenim pendent la convocatòria del Fòrum Ciutadà del TAV, on a més de les mateixes obres del TAV cal parlar del projecte ferroviari del tren convencional. És un dels temes clau de la ciutat dels propers anys i esperem que la reorganització del Cartipàs Municipal que està dissenyant l'equip de Carles Puigdemont (regidoria de projecte ferroviari) no vagi en detriment de la convocatòria oberta del Fòrum.

En aquest espai s'hi ha de parlar, i sobretot s'hi ha de dir la veritat. És l'espai de què ens vam dotar els gironins i gironines per plantar cara a ADIF, fent una pinya: Ajuntament, entitats, comerciants, ciutadans... No demanem la lluna, només volem defensar els interessos de Girona i intentar que, d'una banda, aquestes obres siguin més suportables, i de l'altra forçar a ADIF a compensar adequadament la nostra ciutat.

1 comentari:

CRISTINA ha dit...

Fa uns 27 anys que visc al barri de sant narcís, primer amb els meus pares i germans, i llavors vaig decidir establir aquí la meva residència amb la meva família. Fa un any, varem pensar amb el meu marit de marxar del barri i tot va ser degut per les obres del TAV. Ara no ens podem asseure al balcó tranquil·lament degut al soroll de camions i camions que passen constantment per davant de casa. No podem obrir durant el dia, ja que el pis ens quedat super brut de pols i més pols. Gràcies per empatitzar amb nosaltres, crec que ha estat el primer partit polític de Girona, que a part de fer-nos costat, intentarà buscar alguna solució al nostre calvari.