dissabte, 9 de juliol del 2011

Foc a les Gavarres, a les portes de Girona

Ahir divendres 8 de juliol es va produir un incendi a les Gavarres, a la zona de Font de la Pólvora, i en poca estona es va desplaçar al sector de Les Pedreres, a quatre passes del Barri Vell de Girona. És el segon incendi en pocs dies i, malgrat que hem tingut una primavera generosa en pluges i un estiu de moment no excessivament xafogós, tot augura que podem patir i de valent.

Més enllà de l'especificitat dels focs que es produeixen a Font de la Pólvora és evident que els nostres boscos mediterranis actuals pateixen amb escreix l'amenaça dels incendis forestals, i que en bona mesura el foc és el darrer estadi d'una cadena de successions. Una suma de factors (abandó general de l'activitat rural i expansió de la massa arbrada, bosc de baixa qualitat, densitats altes i extenses pinedes de pi blanc, sotabosc descompensat, estrès hídric, etc.)

La qüestió és que Girona té moltes hectàrees de bosc, i segurament pateix una gestió d'aquest bosc excessivament planificada des d'un despatx. Cal estar amatents i apostar fort per gestionar el bosc al llarg de l'any, sense dependre exclusivament dels mitjans estiuencs per combatre el foc. El foc s'apaga a l'hivern (diuen els principals experts, els pagesos) i per això ens convé potenciar la ruralitat al nostre territori.

1 comentari:

Xavier ha dit...

Cada any hi sol haver més d'un foc a la zona de la Font de la Pòlvora. Suposo que deu ser difícil d'evitar però alguna solució s'hi hauria de trobar.