divendres, 15 de juliol del 2011

Sobre els fets de la Plaça Poeta Marquina

Ahir, dijous 14 de juliol un conjunt d'entitats, sindicats... van convocar una concentració de rebuig a la política de retallades que està duent a terme el govern de CiU, concretament el conseller Boi Ruiz. Vaig assistir-hi i hi vaig ser fins a 3/4 de 8 aproximadament. Quan vaig arribar a casa em vaig assabentar del que havia succeït, em van trucar per dir-m'ho. Al cap de pocs minuts l'Alcalde de Girona, Carles Puigdemont em va trucar per notificar-me els fets i traslladar-me el compromís de fer un posicionament dels portaveus de grup municipal condemnant els fets.

Avui la CUP ha fet públic el seu posicionament i no s'ha adherit a la proposta de l'alcalde signada per tots els portaveus a excepció de jo mateix, en nom de la CUP. La raó principal és que l'esmentat comunicat no feia cap referència al clima de crispació social creixent que hi ha als carrers arran de les retallades de l'Estat de Benestar. El comunicat de la CUP és ben clar, es desmarca dels fets però denuncia les retallades i demana que no es criminalitzi el moviment anti retallades.

Dit això, vull deixar ben clar que jo no comparteixo en absolut que es fotin hòsties gratuïtes a ningú, inclòs l'Alcalde. De res serveix aquesta actitud i tant l'Alcalde com tothom ha de tenir dret a moure's per la ciutat sense ser agredit. Però també cal tenir en compte que cada cop hi ha més famílies en situació dramàtica, es retalla la sanitat, l'educació... les hipoteques tenen a mig país endeutat, famílies al límit, atur creixent, etc., mentre les grans empreses acumulen beneficis, acomiaden treballadors.

Hi ha un problema social molt gros, també a Girona, i si algú es pensava es podria desmantellar l'Estat de Benestar sense costos socials i sense resposta estava equivocat. Això pot anar a més i se n'ha de ser conscient. Caldria, per tant, que hi hagués una declaració institucional condemnant les retallades i la violència que suposen. Solucionar la crisi no és fàcil i probablement ara el problema ja és d'abast mundial, per tant de res serveixen actituds com les que ha patit Carles Puigdemont, que l'únic que fan és desacreditar un moviment contra les retallades, que només serà fort i efectiu si es fa gros.

3 comentaris:

jbosch ha dit...

Durant molts anys el govern del Tripartit ha estat malbaratant recursos, gastant més del pressupostat, endeutant-se molt. Per altra banda, si Catalunya pogués administrar el 100% dels recursos que genera, llavors si que es podrien fer polítiques socials bones. Aquest és el missatge que heu de transmetre a la ciutadania. La culpa no és només de CyU (que segurament haurà comès errors).

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Si els Paísos Catalans no fossin espoliats fiscalment segur que disposariem de més recursos per afrontar les creixents necessitats socials del nostre país.

Peròno es tracta d'acusar a CIU o a PSC i de repartir-se les culptes. El problema de fons rau des del meu punt de vista en un sistema econòmic i social injust. Hi ha una ofensiva neoliberal privatitzadora que aplica retallades en profunditat sense sospesar els costos socials que això comporta. I CIU és en aquests moments qui ho està duent a terme amb una eficàcia esfereidora.

jbosch ha dit...

Cal buscar el camí del mig, però per aixó calen recursos. També cal acabar per sempre amb la corrupció i aconseguir que sorgeixin liders de veritat. Com podem cambiar el sistema però si el controlen els líders actuals?
He vist al facebook que t'han robat la bici. Ja faria el mateix que feien al Far West amb els que robaben cavalls ... no pot ser que per estacar una bici calguin 3 cadenats.