diumenge, 23 d’octubre del 2011

Alternatives a la crisi. Bancs del temps, una experiència que avança

Crec que avui ja és frívol parlar de crisi econòmica. Estem immersos, no només nosaltres sinó que mig Europa i de retruc part del món, en una crisi social de proporcions gegantines: una crisi que recorda el crac del 29. La taxa d'atur a Catalunya ja s'enfila gairebé al 20% i una de cada cinc persones a Catalunya ratllen el llindar de la pobresa.

Amb aquest panorama i mentre els gestors del capitalisme cuinen cada dia receptes noves per refundar, reinventar, reciclar o redibuixar aquest sistema sense ànima ni rostre, ha arribat el moment de plantejar alternatives serioses, viables i que plantin cara a la situació.

No faré aquí un compendi de propostes. Simplement enllaço una interessant notícia que ha publicat el diari El Punt Avui aquest diumenge 23 d'octubre. Les alternatives ja comencen a caminar, obrint-se pas poc a poc i de manera calmada però ferma, arrelant i teixint complicitats i llaços solidaris. El Banc del Temps pot esdevenir una eina excel·lent per construir un coixí social al marge del mercat. A Girona, de la ma d'una gent fantàstica l'experiència ja fa temps que camina, però necessita el suport popular per avançar i consolidar-se. D'una banda, doncs, el Banc del Temps de Palau i de l'altra el de Santa Eugènia i Sant Narcís, són ja realitats i properament també s'estrenarà un nou banc del temps a Montjuïc.

Mentre la gran banca roba, especula, enganya, difama, humilia, espanta i desdemocratitza, la ciutadania crea llaços de solidaritat i esperança. Felicitats i endavant!