dijous, 27 d’octubre del 2011

Ple d'ordenances fiscals a l'Ajuntament de Girona

Ahir va celebrar-se una sessió plenària a l'Ajuntament de Girona en què el govern municipal presentava formalment la seva proposta de modificació de les ordenances fiscals. Els diferents grups municipals vam anar intervenint i exposant el punt de vista de cadascun.

Si una cosa va quedar ben palesa ahir és que tothom té clar que la crisi cada cop és més present en les nostres vides, en les del conjunt de la ciutadania. I això ja fa anys que dura. Òbviament, aquest context de crisi té repercussions en molts àmbits: s'ha reduït la recaptació d'ingressos, i per tant els serveis que presten les administracions, en aquest cas l'Ajuntament de Girona, es poden veure afectats. D'altra banda, tenim un mal model de finançament local, que depèn massa d'impostos vinculats a l'activitat immobiliària (durant molts anys els municipis s'han alimentat d'això i va ser un error greu refiar-se d'aquesta font tant inestable d'ingressos). Per tant estem davant d'una situació cada cop més complicada: crisi, atur, mal finançament municipal... i aquest triangle tòxic pot fer minvar la qualitat del proveïment de serveis i el benestar de la ciutadania.

El govern municipal, format per CiU, i cada cop més amb el suport del PP, ha apostat per una via electoralment rendible: congelar impostos. La consigna del PP és baixar impostos a tot arreu, i evidentment CiU s'hi apunta. Segur que a curt termini dóna bons resultats, però hem de mirar a més enllà i deixar-nos de romanços electoralistes de curta volada. Hem de ser conscients que els serveis que s'han de prestar costen diners, i des del punt de vista de la CUP recaptar impostos i revertir-los en la ciutadania en forma de serveis de qualitat és una mesura que fomenta el bé comú, la cohesió social i el benestar de la ciutadania. Ens podem trobar que si continuen minvant els ingressos municipals i les transferències de l'Estat i la Generalitat d'aquí a un parell d'anys no tinguem recursos per seguir prestant serveis, i potser llavors haurem de fer pujades brusques. No seria millor fer ara petites pujades assumibles?

Evidentment, nosaltres apostem per fer pagar als més rics, aquells que més tenen, com ja passa a Europa i a tants d'altres indrets del món. De fet, els que han provocat la crisi són els més poderosos, i per tant és just que els fem pagar més impostos. Què coi! que la crisi la paguin els rics!

És injust que les taxes s'apugin de forma lineal i en canvi l'impost de l'IBI (el que ens permet aplicar principis de progressivitat) romangui congelat per quart any consecutiu. El reguitzell de taxes i de modificacions que han decidit aplicar les dretes de la ciutat (PP+CiU) es mereix una anàlisi exhaustiva, i això és el que farem aquests dies els militants de la CUP. Nosaltres no disposem d'un exèrcit d'alliberats i tècnics, ni tenim experiència anterior de govern: per això anirem a un ritme més lent i presentarem un plec d'al·legacions abans no s'acabi el termini.

Aprofito aquestes ratlles per encoratjar a la ciutadania a fer el mateix exercici: presentar al·legacions i fer un seguiment acurat d'aquest procés: bàsicament perquè ens hi juguem en bona mesura el nostre futur més immediat.