dimarts, 8 de novembre del 2011

Demà, dimecres, debat sobre el model de Fires a la Farinera

Aquest any la qüestió sobre el model de Fires i el futur de les barraques ha generat més debat que mai. És per això que des de la CUP hem organitzat una taula rodona per discutir la qüestió amb diferents entitats i agents implicats en el tema. Serà demà, dimecres 9 de novembre, a partir de 2/4 de 8 a la Farinera (seu d'El Punt Avui).

Hi participaran en Josep M. Janer, en nom de la comissió de la Copa, en Nuxu Perpinyà de la Fal·lera Gironina i en Jaume Pascual dels Diables de l'Onyar. També hem previst una fila zero per entitats, per tal que tothom pugui dir-hi la seva.

Vam convidar la regidora responsable de les Fires, la Marta Madrenas, a intervenir al debat com a ponent, però ens va comunicat que ni ella ni cap membre de l'equip de govern volia participar en l'acte. Una llàstima que el suposat govern del diàleg es negui a participar en una taula rodona amb entitats ciutadanes sobre un tema tan important com aquest.

En tot cas, aquesta és la petita aportació que de moment fem des de la CUP al debat sobre el model de Fires. Creiem que ara és el moment de començar-ne a parlar, i de posar totes les visions sobre la taula. Així doncs, us esperem al debat!

2 comentaris:

guadal ha dit...

Bones ,
Per qüestions horàries , no podré assistir al debat, i voldria apuntar diferents coses refernt a les Fires i Festes de Girona.
Demanaria , si us plau , no s’oblidés el concepte de Festes , si us hi fixeu cada vegada més ens centrem en el concepte Fires.- esdeveniment basat en la mostra i/o transacció de productes a l'aire lliure..,.-i oblidem la vessant més arrauxada d’aquets dies , la festa per la festa la celebració amb els convilatans/es d’uns dies de descans i enriulament . En canvi a Girona que fem , fem Fires.- fires d’artesenia , de pintura, de mostres ( altrament dit Certamen), tot enfocat als fluxos del comerç, fins hi tot aquest no s’atreveix a tancar..., Giurona aquets dies és i vol ser una gran botiga...i així dubto molt que és pugui a fer festa.
Ara tothom encara reclama la descentralització , algú sap a quins llocs es feien actes temps enrere ? ja els hi diré... a diferents barris , preguntin a Vilaroja , Pont Major, Germans Sàbat.., etc.., però en prou feines la gent es va assabentar.., els mitjans prou que ho callaven.
Algú s’adona quin interès tenen els mitjans de comunicació local en parlar de la Festa, quantes planes ha dedicat el Punt a aquest esdeveniment ??, poques ...molt poques. I així el poder mitjançant la premsa va ensopint i traguen importància a un període més important per la ciutat.
Quin paper jugant les entitats , apart de tenir barraques , quantes entitats proposen organitzar activitats que no siguin esportives ..., poques , ja els hi asseguro ..., molt poques, Ateneu 24 de juny , i alguna més , però poques .
Semblaria que els ciutadans d’aquesta ciutat, estiguessin a l’expectativa de que els hi ha muntat l’ajuntament per festes i després poder dir ...., “ quina merda...de fe3stes...,sempre el mateix...”però a on son les noves propostes...?
Tot queda limitat a barraques i concerts , per cert quatre contats i a partir de l’any vinent ja veurem...
I les programacions Tot Públic ? a on son ? el fet d’envair el carrer per la festa , perquè no un balla la Constitució, amb en l’orquestra Metropol, Volcan.,Gerunda , amb qui vulgueu.. ? , un cicle de titelles a Jardins de la Infància , una marató de Circ a santa Eugènia , una cursa de contes al Pont Major...,una bicicletada popular de Germans Sàbat a la Crehueta.., una gimcana sobre rodes a la zona peatonals ( patins i monopatins ).., i així moltes més ..., però alerta això ha de sorgir de les diferents entitats dels diferents barris, tot si molt convé amb el suport municipal..., però crec que aquesta ciutat està massa encarcarada per arremangar-se, ja va bé anar fent restriccions , els cavallets i altres que treguin la música .., que molesta.., etc..
Reduir dies , si , podria ser una solució , caldrà aplicar la teoria dels motors d’explosió , la compressió per l’expansió , ara bé sempre amb el mateix pressupost, tot el nombre d’actes que es fan en 10 dies ? passar-ho a cinc, això obligarà a escampar-se per la ciutat per evitar trepitjar-se, aconseguint un efecte de festa per tots el racons d’aquesta Girona , que en un moment determinat es va empolainar de colors, i aquests darrers anys, i si no s’evita en un futur poc llunya, els va perdent , retornant a la grisos de “Los cipreses creen en dios” d’en Josep Mª Gironella.
Bé , ho sento , no m’allargo més .., perdoneu la prèdica..., encara que no sigui de Girona , em sap greu veure com les ciutats es van prostituint en benefici del Comerç i del Turisme, i Girona està a un pas de convertir-se en un parc temàtic “ Vella pedra Bella..” mercès per tot

Guadalbert de Cabrera

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Això se solucionaria ràpid si en comptes de Fires féssim Festa Major i que la Comissió de la Copa esdevingués una Comissió de Festes amb majúscules.

Jo crec que hem de recuperar i potenciar el concepte de festa mediterrània, tant pròpia de la nostra identitat catalana. Castells, gegants, cercaviles, correfocs, diables, jocs, estirades de corda, música al carrer,teatre, disbauxa, concerts, tradicions antigues i d'altres de noves...i tot això és perfectament compatible amb fires, certàmens, atraccions, activitats de tot tipus i per a tots els públics, unes bones barraques que ja formen part de la nostra identitat gironina... I les entitats i els barris poden esdevenir protagonistes d'aquest model de festa major.