dimarts, 19 de juny del 2012

Tothom a l'Auditori a parlar de les obres ferroviàries

Avui dimarts 19 de juny tenim una cita ineludible: L'Audiència Pública de les obres ferroviàries (20h, Auditori-Palau de Congressos de Girona). Un espai de debat on els gironins i gironines tenim l'obligació de debatre i exposar els problemes que aquestes obres han generat els darrers anys i que malauradament continuaran generant.

És important que el debat no se centri en una típic creuament d'acusacions entre govern i oposició perquè això no farà més que desviar l'atenció i no ens ajudarà a trobar solucions, que ni són fàcils ni estan a la cantonada. Avui el protagonisme l'ha de tenir la ciutadania, per això demano i proposo que les intervencions dels partits polítics siguin breus i sintètiques; el que cal avui és que la ciutadania es pugui expressar lliurement i sense cotilles.

Des del meu punt de vista prioritzar l'alta velocitat en detriment del tren convencional és un greu error que pagarem durant molts anys, i ja en començo a estar tip de les de tantes lloances al TAV. Es parla molt de xifres macroeconòmiques, dels grans beneficis que ens portarà l'alta velocitat, i en canvi s'ha parlat poquíssim del calvari que han patit els veïns i els barris afectats. Sincerament no ho puc entendre. Com és possible que les grans empreses que han fet de lobby no tinguin en compte les persones? Com és possible que les administracions públiques obviïn la ciutadania? Com és possible tanta fredor?

De tot això se n'ha de parlar avui a l'AP. D'això i de les necessàries compensacions que no arriben, de la regeneració dels espais depauperats, dels petits negocis afectats, de la manca d'informació (oficina informativa)... Avui a l'Audiència Pública caldria definir una estratègia unitària de ciutat, que respecti els veïns i veïnes, i que deixi clar si es poden començar o no les obres del convencional (tenen un cost de més de 300 M€) sense deixar la ciutat empantenagada durant un grapat d'anys. Cal consensuar uns mínims i això no ho pot fer només un govern municipal: cal el suport de la ciutadania. Per cert, espero que els electes que representen el territori gironí siguin presents a l'Audiència Pública. És el mínim que poden fer.