dimarts, 23 d’octubre del 2012

Polèmica amb les ordenances fiscals

El Ple d'ordenances va resultar tant o més agre i aspre del que m'esperava. Efectivament, un cop fet el debat de l'ordenança de civilitat en què les postures ja estaven clares amb antelació (la CUP hi va votar en contra com no podia ser de cap altra manera) va començar el torn del debat d'Ordenances Fiscals (OF) per a l'any 2013. Els diferents grups municipals havien mantingut converses amb l'equip de govern, i cadascú des de la seva posició ideològica i de model de societat, havia traslladat les seves propostes per incorporar al text.

La CUP havia presentat una bateria de propostes per tal de fer les OF amb més progressivitat i contribuir a fer pagar la crisi als rics i no als sectors més febles. Propostes que a priori havien estat desestimades o bé no havien rebut una resposta clara. En tot cas, l'equip de govern no va rebre els vots favorables de cap grup municipal i les OF no van superar aquest tràmit, amb la qual cosa han quedat prorrogades les de l'any passat.

Nosaltres vam optar per l'abstenció per intentar desencallar la situació, i deixar marge a les entitats i la ciutadania per fer aportacions i presentar al·legacions en les properes setmanes. Pensem que és una manera, encara que limitada, d'obrir aquest procés de les OF a la participació ciutadania, i permetre un cert debat de ciutat. Evidentment no podíem pas votar-hi a favor, perquè aquestes ordenances, com les de l'any passat, responen a un model de ciutat i societat que no compartim. Però sí que vam fer un gest per facilitar les coses. Vam ser els únics, però, i finalment es van prorrogar les ordenances fiscals de l'any passat, la qual cosa per nosaltres és una mala notícia per la ciutat i les gironines i gironins.

En el Ple s'hi van escenificar retrets, acusacions creuades i altres coses típiques i tòpiques de la política institucional que impera al nostre país. Sigui com sigui, els meus companys i no jo ens vam sentir gens còmodes en aquest ambient teatral perquè aquest no és el nostre terreny natural. Aquest és el terreny natural dels actuals professionals de la política, dels aspirants a viure'n; nosaltres som gent senzilla del carrer que no dominem ni els passadissos ni aquests espectacles. Per això posem tant d'èmfasi en la necessitat que la participació ciutadana guanyi pes i, així, evitar el risc que els electes esdevinguem protagonistes exclusius de qüestions tan cabdals com ara la tramitació i confecció d'unes Ordenances Fiscals o bé d'uns Pressupostos Municipals que afecten, i molt, el conjunt de la ciutadania de Girona.