dijous, 7 de febrer del 2013

Pressupost 2013 a Girona: llum i taquígrafs (I)

El proper dilluns 11 de febrer s'aprovarà inicialment (o no) el Pressupost 2013 per a la ciutat de Girona. Aquesta serà la segona vegada que la  CUP afronta la negociació i tramitació d'aquest important instrument per a la ciutat. Un instrument que ens permet decidir en què s'inverteixen els recursos dels quals disposa l'Ajuntament, i que en aquest exercici és una suma que voreja els 98 ME. Aquest és l'instrument que permet a l'ajuntament orientar les seves polítiques i és una eina cabdal perquè allò que es decideixi serà el que definirà el municipi durant l'any.

La composició aritmètica de l'Ajuntament de Girona és complexa. Hi ha només 10 regidors de l'equip de govern (CiU) i a l'oposició 7 del PSC, 3 del PP, 3 de la CUP i 2 d'ICV-EUiA. Per tal que el pressupost prosperi calen més vots a favor que en contra, i hi ha possibles combinacions. L'any passat PP+CiU (13 regidors) es van posar d'acord ja en l'aprovació inicial, i posterioment en la final (hi ha més d'un mes de diferència, el temps permès per fer al·legacions). Enguany no se sap què succeïrà. En les passades Ordenances Fiscals va haver-hi dues abstencions (CUP i ICV-EUiA amb el suport de la Mesa d'Entitats), i fruit de vàries converses les OF van ser aprovades finalment.

En primer lloc voldria deixar clar que des de la CUP sempre hem considerat una mancança estratègica el fet d'aprovar aquesta eina de ciutat només des dels grups municipals. Mai s'ha fet a Girona una tramitació democràtica i horitzonal, i això és un dèficit democràtic de primer ordre. Els defensors de la democràcia representativa argüeixen que els regidors i partits polítics escollits per la ciutadania estan plenament legitimats per dur a terme l'aprovació dels pressupostos municipals.

I des del meu punt de vista això no és així. Ha estat una gran irresponsabiltat que durant més de 30 anys cap equip de govern hagi dissenyat un sistema participatiu per a definir i decidir el pressupost. Els partits es posen d'acord i decideixen, un sistema resclosit que ha obviat la maduresa democràtica de la ciutadania. És allò del despostisme il·lustrat encobert: "si fem que tothom decideixi això serà un desastre, millor decidir nosaltres que som els que en sabem". Des que la CUP ha entrat a l'Ajuntament vam posar sobre la taula que era imprescindible obrir finestres i encendre bombetes ben potents: transparència i participació. Però sembla ser que n'hi ha que això no ho poden sofrir.

Pel que fa als continguts tenim moltíssimes propostes recollides a peu de carrer (com ara un pont-passera al sector Est de la ciutat, per posar només un exemple) i que hem posat sobre la taula. També, fa uns dies, vam fer públiques les nostres prioritats: aquells mínims o línies vermelles que considerem que ha de tenir, com a mínim, el pressupost municipal. Bàsicament es tracta del següent:
  1. Austeritat política (rebaixa de les despeses de representació política com sous o càrrecs de confiança)
  2. Foment i potenciació del cooperativisme i l'ocupació
  3. Augment de partides socials (joventut, projecte de menjador social, etc.) i ambientals (mobilitat, energies renovables, hàbitats, horts urbans...)
  4. Reforçar l'atenció als barris
  5. Apostar fort pel Parc Central i per la Devesa
  6. Reforçar la transparència (Audiències Públiques per barris) i la participació. Començar ja a fer un Pressupost Participatiu per barris, tal i com demana la Mesa d'Entitats. Aquest pressupost ha de tenir una dotació d'entre 1 i 1,5ME
  7. Contraure crèdit amb una entitat de finances ètiques
Fins ara hi ha hagut reunions de la CUP, ICV-EUiA i la Mesa d'Entitats amb l'equip de govern. CiU es troba  en una posició de feblesa i busca suports d'altres grups per fer prosperar el pressupost. Val a dir que en el supòsit que els pressupostos quedin bloquejats (sense prou suport) la ciutat es veurà amb uns comptes prorrogats, que a la pràctica vol dir que la ciutat perdria les inversions i les entitats perden les subvencions. Tot i això, cal deixar clar que l'equip de govern té la potestat de tornar a intentar més endavant que s'aprovi el pressupost.

Des de la CUP volem ser el màxim de transparents. Estem participant en converses i hem deixat clares les nostres propostes. La Mesa d'Entitats està participant en el procés, cosa que considerem positiva perquè això vol dir que ja no només els grups municipals decidim (com s'havia fet fins ara) , però considerem que cal que més entitats i col·lectius hi diguin la seva. Per això vam considerar oportú informar la Xarxa pels Drets Socials (XDS) d'aquest tema i animar-los a participar-hi.

En definitiva, cal veure com evoluciona tot, i si l'equip de govern entén que governa en minoria i és capaç d'escoltar i acceptar les demandes que li farem els diferents agents polítics i socials de la ciutat. Des de la CUP, un cop tot aquest culmini, prendrem la decisió final sobre el nostre vot en el marc d'una Assemblea Popular Oberta a tothom, que serà a primers de març. Us n'anirem informant.