dimecres, 13 de febrer del 2013

Pressupost 2013 a Girona: llum i taquígrafs (i II)

Dilluns passat el ple va ser llarg i farragós, i va durar més de 6 hores. Va ser una sessió llarga i carregada en què va debatre's un tema major: l'aprovació inicial del Pressupost Municipal per aquest 2013. Finalment la posició de la CUP va ser una abstenció, bàsicament per un parell de raons. La primera és de caràcter tècnic. Facilitar que el pressupost es tramiti permet començar un període d'al·legacions obert a les entitats i la ciutadania. A partir d'ara s'iniciarà un procés de diàleg i negociació en què creiem que han de participar el màxim de col·lectius i veïns de Girona, aportant propostes i plantejant demandes. La segona raó, de caràcter més polític, és que els mínims plantejats (que ja vaig exposar en aquest primer article) han estat en bona mesura assumits per part de l'equip de govern. Com han estat incorporades també demandes que han formulat tant ICV-EUiA com la Mesa d'Entitats per la Participació, que agrupa múltiples associacions i col·lectius de la ciutat.

En aquest sentit, des de la CUP vam fer una crida a entitats ciutadanes, sindicats i col·lectius a fer les seves aportacions en aquest termini d'al·legacions que tot just ara s'obre. Només des de la participació i des de les demandes de justícia social es podrà avançar a un model de pressupost més just per la ciutat. Aquest és el punt de partida sobre el qual vol treballar la CUP, els propers dies seran decisius per a definir la posició final de la CUP en aquesta trascendent decisió.

Algunes de les novetats que han estat incorporades en el document aprovat inicialment és una partida d'1M€ d'inversió als barris, el destí de la qual es decidirà de forma participativa. Caldrà redactar un reglament en les properes setmanes que permeti assolir amb garanties aquesta participació. Aquesta és una antiga reivindicació del teixit associatiu de la ciutat, totalment assumida per la CUP i ara sembla ser que pel conjunt del consistori. Des del meu punt de vista pot ser l'embrió per avançar cap a un pressupost realment participatiu en la línia de Porto Alegre o d'altres models avançants. La transparència i la democràcia directa han de ser el full de ruta de la ciutat.

El document aprovat el dilluns incorpora també algunes demandes de la CUP en matèria social i ambiental. Un pla de foment del cooperativisme o recuperar la partida de les Cases d'Oficis (que s'haurà de canviar de denominació per una qüestió tècnica). També s'incrementa el pressupost de Cooperació i Solidaritat  (l'any passat ens situàven en un 0,5%) i s'avança cap a l'anhelat 1%. D'altra banda, es dedica 1,71M€ a diferents programes d'ocupació, s'incorporen partides destinades a horts urbans, solars socials projectes de Transition Towns. També s'ha accedit a la petició de la CUP de reduir en un 15% l'assignació dels grups municipals, cosa que ens permetrà fer un petit estalvi de recursos i destinar-los a Serveis Socials o ocupació.

Durant la meva intervenció al Ple vaig apel·lar a la conjuntura en què es tramita aquest important instrument econòmic municipal. D'una banda el context de crisi sistèmica i fallida del capitalisme que ens aboca a un escenari cada cop més cru i caòtic, en el qual la ciutadania està sent atacada feroçment pels mercats i el capital. D'altra banda els problemes estructurals de finançament dels municipis, que situen als ajuntaments com una adminístració precària amb dificultats per poder prestar serveis, i ens fan dependre d'altres administracions (Estat, Generalitat...). Finalment la situació de feblesa en què es troba el govern de CiU, que governa amb minoria i que té un estil de fer política molt basat en el despatx i poc en el treball de carrer, amb algunes honroses excepcions.

En tot cas, és evident que amb totes les millores incorporades al document no n'hi ha prou. El pressupost que va aprovar-se ahir inicialment és un document que compleix uns mínims (començant pel fet que no preveu retallades), però és encara enormement insuficient. La nostra abstenció crítica, doncs, és només un punt de partida, que en cap cas garanteix una abstenció en la votació final que se celebrarà d'aquí un mes. A partir d'ara plantejarem noves demandes, com ara un augment encara més significatiu de les partides destinades a polítiques d'ocupació, o bé la rebaixa substancial de certs càrrecs de confiança, així com el replantejament de les partides de promoció de la ciutat o la rebaixa de certes partides de publicitat i altres conceptes superflus. La nostra posició no va ser ni molt menys un xec en blanc i ara caldrà veure fins on és capaç d'arribar l'equip de govern durant les properes setmanes.

Amb tots aquests elements us convidem a participar a la propera Assemblea Popular Oberta  (d'aquí poc en farem pública la data) que farà la CUP per prendre una decisió col·lectivament. No som buròcrates de despatx ni som professionals de la política convencional; volem escoltar el poble i codecidir amb els nostres conciutadans i conciutadanes.