dilluns, 4 de març del 2013

Informacions sobre el TAV i la zona zero

El passat dimarts va haver-hi una nova reunió a l'Ajuntament per informar sobre el TAV i les obres a la zona del Parc Central i rodalies. Feia pocs dies que s'havia celebrat una reunió mixta amb representants veïnals de Sant Narcís, comerciants de la zona i alguns veïns a títol individual. A la reunió també hi eren presents els grups municipals i tècnics de l'Ajuntament.

Aquesta nova reunió només era per als grups municipals, amb la presència de tècnics de l'Ajuntament. Es van donar algunes informacions prou importants, però la més rellevant des del meu punt de vista és que, en paraules del l'alcalde i del regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, es preveu que les obres de reposició del Parc Central (plaça Europa, Bisbe Sibilla, Josep Maria Gironella, Parc Central) estiguin enllestides en un any a partir d'ara mateix.

Al proper Ple s'informarà del projecte de remodelació de l'antiga plaça Europa, i el 4 de març començaran les obres de les rampes d'accés a la zona d'aparcaments subterranis, que a priori han de durar 4 mesos però diuen que intentaran que durin menys. Sembla ser que exigiran que hi hagi més personal i que es treballi més hores. En pocs dies també s'obrirà un passadís ample que connectarà la zona de Bisbe Sibilla amb l'estació convencional; caldrà rebaixar algunes elevacions de terra i probablement tallar alguns arbres.

Pel que fa a plaça Europa crec que és injust que aquesta zona hagi de col·lapsar-se de trànsit i contaminació. Caldria haver estudiat altres alternatives. En tot cas l'única esperança que queda és que es faci un densa coberta d'abres i vegetació i pacificar el trànsit. Entre els busos, els cotxes que entraran a l'aparcament i el trànsit, aquest sector veurà incrementat l'excés de pol·lució. I cal tenir en compte que hi ha dues escoles a la zona i molts veïns que hi viuen. Pel que fa a tallar arbres, és una mala notícia. Un arbre és vida i malgrat en plantem de nous caldria evitar al màxim aquesta pràctica.

Caldrà també (diuen) cobrir de terra part de la llosa, i a partir d'aquí regenerar la zona amb vegetació, arbres, gespa, arbusts... També hi haurà a la zona de la llosa i del Parc Central una zona de jocs infantils, a prop de l'antiga estació d'Olot. I d'aquí poc han de començar les sessions participatives per redibuixar el projecte que ha presentat inicialment el govern de CiU. No serà fàcil afrontar això perquè hi ha molts recels creats. Són molts anys de expectatives frustrades. A la reunió vaig demanar que se'm fessin arribar els plànols en 3 dimensions que projecten com serà el futur Parc Central. La meva idea era publicar-los en aquest blog. De moment no els he rebut.

Tant l'alcalde com alguns veïns creuen que la zona de Sant Narcís està massa estigmatitzada, i que cal capgirar la imatge negativa que se'n desprèn. Diu que calen imputs positius per revitalitzar el barri i el comerç. Girona i el seu alcalde no poden obviar i minimitzar el que ha patit aquest barri. La inauguració triomfal del TAV va ser un greuge afegit i una manca de consideració. De cap de les maneres es pot reparar el dany causat amb aquesta actitud, i cap solució purament tècnica podrà positivitzar aquest barri; cal molt més que això. La meva opinió de tot plegat és que el mal ja ha estat fet. La cicatriu que separa Sant Narcís de Girona no està tancada i crec que trigarà temps a guarir-se.

La crisi econòmica s'afegeix a la catàstrofe monumental que han creat els partits responsables d'això (PP, CiU i PSC). Els molt sàtrapes ara juguen a culpabilitzar-se mútuament. És absolutament indignant veure com Concepció Veray juga i es diverteix fent demagògia barata sobre Sant Narcís. Després de la inauguració triomfalista, patètica i prescindible ara va i el PP acusa al govern de no invertir prou a Sant Narcís, i es queda tan ampla; és veure-ho per creure-ho! Veient aquest espectacle realment vénen ganes d'abandonar la política... Però no ho faré de moment, perquè cal lluitar i cal treballar per reparar aquest nyap que han creat entre uns i altres. Vejam si ens en sortim. Això sí, passi el que passi hi serem fins al final!