dilluns, 11 de març del 2013

Sociovergència a Girona (o el retorn del nadalisme)

La tramitació del Pressupost 2013 per a l'Ajuntament de Girona ha estat molt complexa, tant com ho és l'aritmètica i composició del propi Ple de l'Ajuntament. Però la complexitat, quan va acompanyada de càlculs tacticistes i altres misèries de la política, es pot arribar a convertir en un "colobrot", i sovint en psicodrama.

Sigui com sigui, i després de setmanes de negociacions, converses i trobades, avui sembla ser que s'aprovarà el pressupost en la seva votació final, després de l'acord entre CiU i el PSC. Un acord que ha arribat tard i de manera estranya, casualment just dos dies després que l'omnipresent (i omnipotent) Joaquim Nadal fes una crida a l'ordre als dos principals partits de l'establishment gironí. Passen els anys, canvien els governs, però hi ha coses que sempre continuen igual a la ciutat dels quatre rius.

L'acord en si no ens ha sorprès. Les elits dirigents i els sectors més poderosos de Girona (d'un color o d'un altre) tenen molt clares les seves prioritats, i malgrat el joc tàctic del partidisme, coincideixen en la majoria d'aspectes del model de ciutat que defensen. Des del primer dia vam dir que per la CUP era complicat arribar a cap acord, perquè el pressupost proposat per CiU s'allunyava massa del que defensem nosaltres. No és així en el cas del PSC, i això ha quedar claríssim amb la rapidesa amb què s'han entès quan s'han posat a negociar. 48 hores, i l'acord ha estat un fet.

Aquest vespre probablement viurem una escenificació de les clàssiques. El PSC dirà que gràcies a la seva habilitat, responsabilitat i seny s'ha desencallat una situació originada per la ingovernabilitat de qui governa, i que gràcies a ells Girona tindrà uns pressupostos més justos i amb més capacitat per lluitar contra la crisi. CiU renyarà a algun grup, agrairà el gir copernicà del PSC i dirà que una nova forma de governar ha nascut a Girona gràcies a ells. I el PP s'enfurismarà amb tothom, dirà que l'Alcalde ha de dimitir i que ells son garantia de canvi, estabilitat i governabilitat. La senyora Veray votaria de bon grat aquests pressupostos, però ara toca dir que hi estan en contra i que no responen a les necessitats de la ciutat (el trencament del pacte amb CiU al consell comarcal del Gironès i el sobiranisme de l'alcalde fan que les relacions CiU-PP estigui en hores baixes). ICV-EUiA considera que amb les millores del text definitiu n'hi ha prou per mantenir l'abstenció de l'aprovació inicial.

En tot cas, la decisió de la CUP de no donar suport a l'actual pressupost està avalada per una manera de fer que des del meu punt de vista ha estat radicament transparent i democràtica. Crèiem i creiem que els models de ciutat que tenim nosaltres i que pugui tenir la sociovergència estan molt allunyats: sous sobredimensionats, despeses supèrflues, promoció econòmica al servei del sector privat i les grans empreses... Malgrat tot vam voler provar-ho i dialogar, però l'entesa no ha estat possible, i per això avui el nostre serà un vot negatiu. Tot el procés ha estat clar i transparent des del primer dia, i compta amb el suport de l'assemblea oberta que vam celebrar fa pocs dies, la qual cosa creiem que li dóna un plus de legitimitat en termes qualitatius

En tot cas penso que el procés ha estat positiu per nosaltres, ja que ha permès posar sobre la taula propostes, demandes i maneres de fer que fins ara havien estat desconegudes en la política gironina. Nous sectors de la ciutat hi han dit la seva i han pogut expressar-se, i més enllà del resultat final, això sol ja és un èxit. Cal dir també que la regidora M. Àngels Planas ha estat en tot moment dialogant i constructiva, i en aquest sentit no tenim cap retret per fer. Com també cal reconèixer de totes totes el paper destacat de la Mesa d'Entitats per la Participació, que ha contribuït a fer aquest procés més participatiu i transparent. Tant de bo aquesta experiència guanyi força en properes edicions, i la confecció del pressupost estigui més en mans de la ciutadania i no tant exclusivament en mans dels grups polítics.