dimarts, 12 de març del 2013

Una mica d'art seqüencial

Després de dies, setmanes i mesos d'intensa feina, em venia de gust escriure alguna cosa que no estigués relacionada amb política. I una de les coses que m'apassionen són els còmics. Admiro el món del còmic, és la meva perdició.

Aquesta meravella de l'art seqüencial fou escrita i dibuixada per un mestre italià, un mestre del llapis i els guions. Vittorio Giardino, un veterà de la vinyeta que delecta al seus seguidors amb un estil de dibuix amable, realista i preciosista. Les seves vinyetes transmeten altes dosis de dramatisme. Dibuixos molt ben fets i amb tot tipus de detall, des d'espais oberts i exteriors que reflecteixen fidelment la realitat (fixeu-vos en l'obra de Gaudí) fins a interiors molt detallats. Però el més genial i expressiu dels seus dibuixos son les persones i les vivències.  Submergir-se en un traç argumental de Giardino t'allunya de la realitat i t'atrapa literalment, és com entrar en un món paral·lel. 
A més, la força i grandesa del còmic, imprimeix un caire cinematogràfic a les històries d'aquest genial autor. Personalment he arribat a gaudir tant o més amb un bon còmic d'estil europeu com amb una bona pel·lícula, posem per cas de Berlanga, Trueba o Ventura Pons.

Però si algun dels lectors d'aquest blog té interès per descobrir l'obra de Giardino, com a voraç lector de còmics li recomano que llegeixi aquesta obra: "No passaran", recentment ha estat reeditada en català i narra una història de Max Fridman en el marc de la guerra civil espanyola que es desenvolupa a Catalunya. El rigor històric, la recreació ambiental, el dramatisme, el rerefons polític, les intrigues i les misèries en el bàndol republicà i una història d'amor, són els elements que relliguen aquesta trilogia esplèndida. Ja em direu el què! Per cert, la trilogia completa la podeu trobar a les biblioteques de Girona, o bé adquirir-la a la llibreria 22, secció de còmics. I si voleu jo us la puc deixar.