dijous, 5 de setembre del 2013

Atenció al Ple del 9 de setembre!

En el Ple del proper dilluns 9 de setembre hi van, com sempre, força temes. Més enllà de les mocions ( de moment dues de la CUP i una de l'ANC sobre la Via Catalana) i de les preguntes, hi ha diversos temes que condicionaran el nostre futur com a ciutat.

A tall de resum, l'equip de govern de CiU porta a Ple 4 temes des del meu punt de vista molt importants:

Adquisició de la col·lecció d'art contemporani Santos -Torroella per un import de 3,9M€, als quals s'ha d'afegir l'import dels interessos derivats del crèdit i la rehabilitació de la Casa Pastors, espai on s'exposarà la col·lecció. Ja s'ha presentat un pla econòmic i sabem que fins al 2019 haurem de pagar només la col·lecció. Penso que aquest caprici de l'Alcalde sortirà molt car a la ciutat i ens pot hipotecar el pressupost durant anys, la qual cosa impedirà destinar recursos a d'altres prioritats. Des de la CUP tenim la sensació que la política cultural s'està fent de manera totalment improvisada i sense una planificació estratègica ni un rumb clar, i això no pot ser bo per la ciutat.

Subvenció a l'entitat Mifas. L'equip de govern vol portar a Ple la tramitació d'una subvenció per a Mifas, xifrada en uns 500.000€ (una part la posaria la Diputació) atorgada en 2 anys.  Bàsicament l'equip de govern té remordiments perquè ha cedit en concurs la gestió de la zona blava de Girona a una multinacional de Madrid, Setex. Penso que això és molt gros, molt greu i volen esmorteir el cop atorgant una subvenció a l'entitat que ha perdut el concurs. Però tota la retòrica economicista derivada de la millor oferta econòmica que ha fet Setex queda en entredit perquè part de l'estalvi serà donat a Mifas per la via dels remordiments. No hauria estat millor cedir la gestió de la zona blava a Mifas? Jo no crec en les caritats ni en la cultura de l'almoina! L'equip de govern diu que la llei impedeix cedir-ho a Mifas un cop adjudicat a una altra empresa, i que Setex podria denunciar a l'Ajuntament, si arribés el cas. Llavors això vol dir que hem de cedir al xantatge de les empreses multinacionals? Ho sento però jo això no ho puc acceptar.

Modificacions urbanístiques per facilitar la ubicació a Girona de 3 noves superfícies comercials. La regidoria d'urbanisme porta a Ple 3 modificacions del PGOU (Pla General d'Ordenació Urbanística) per tal de modificar edificabilitats i permetre la ubicació de 2 noves superfícies comercials a Girona. Una a Domeny (prop de la Nestlé) i una altra a tocar de l'Hotel Ibis (entrada nord). La tercera modificació serà per facilitar que el supermercat LIDL s'ubiqui a les Hortes de Santa Eugènia, a tocar del col·legi Maristes. El regidor d'urbanisme diu que això generarà llocs de treball i no afectarà el petit comerç. Jo penso que sí que l'afectarà, que contribuirem a desestructurar el teixit de la ciutat i a fomentar l'ús del vehicle privat. El model de ciutat que defensa la CUP no passa per potenciar encara més les grans superfícies.

Licitació de les obres de reposició del carrer Bisbe Sibilla i plaça Montserrat. Després que això anés 2 vegades a Ple i que no s'hagués aprovat, finalment torna al plenari amb la petició per part dels veïns de la zona que no es posin pals a les rodes i les obres avancin. Tot l'afer del TAV és molt complex. Els responsables i impulsors de tota l'operació amaguen el cap sota l'ala i ara ens trobem en la tessitura que s'ha de gestionar a petita escala la regeneració del nostre Parc Central, brutalment destrossat. Els milers de veïns de la zona porten 5 anys patint les obres, el TAV ja funciona i el més calent és a l'aigüera. Les properes setmanes se celebrarà un Ple extraordinari sobre el tema.