Estem en vigilies de l'aprovació del nou Pla General de Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020, una eina de gestió que ha de servir per reordenar el tractament de residus a Catalunya a través de la Agència de Residus de Catalunya
Afortunadament, fidel a la seva tradició ecologista, els impulsors de l'Estratègia Catalana Residu Zero han organitzat un Fòrum (el tercer) per tal de replantejar models de gestió i implementar nous paradigmes que ens condueixin a superar la greu problemàtica dels residus al nostre país. A Girona se'n farà una sessió cap a finals de novembre.
Actualment consumim de manera irracional, generem residus perillosament i els incinerem o emmagatzamem en abocadors de forma inconscient, ineficient i increïblement irresponsable. Aquet és el cercle pervers en el qual està instal·lat la nostra societat, i malauradament no sembla pas que això importi gaire ni a institucions, ni a entitats ni a ciutadans en general. Només cal copsar la situació tenint una conversa amb qualsevol càrrec electe del nostre ajuntament, amb alguns integrans de les nostres entitats o amb gent que transita pel carrer. És alarmant la manca de sensibilitat ambiental de la nostra ciutadania.
Més sorprenent és encara la indiferència amb què alguns moviments socials i l'esquerra anticapitalista en general es mira el problema. Sembla com si això no anés amb ells, com si els problemes ambientals fossin coses irrisòries i irrellevants; la veritat és que no puc amagar la meva profunda decepció envers aquest fet.
Sembla que les quasi 100 tones de brossa que produïm diàriament a Girona municipi no ens preocupin, o que no ens preocupi que només un 36% és separa en fraccions (vidre, paper, orgànica, general, envasos, deixalleria, roba...) que de fet estan barrejades i plenes d'impropis. Sembla que no ens preocupi que la incineradora de Campdorà estigui al límit de la seva capacitat o que els abocadors de les comarques gironines continuen creixent i quedant desbordats.
Però el problema creix i acabarà esclatant als nostres morros. Fa pocs dies la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable ha signat un conveni amb l'Ajuntament de Girona per tal d'avançar en els principis de la prevenció de residus. Però molt em temo que el nostre ajuntament no s'hi esmerçarà pas gaire. El tripartit es va entestar en l'opció de l'EcoParc (infraestructores insostenibles que necessiten producció de residus a gran escala per poder ser rendibles econòmicament) i els convergents només estan preocupats per la imatge (2800 nous contenidors i perpetuar un model obsolet). Aquesta és l'aportació del nostre ajuntament! Veurem quina Setmana de la Prevenció dels Residus organitza el nostre regidor preferit.
Per contra, és meritòria la determinació dels ajuntaments de Celrà i Vilablareix, que han impulsat un sistema de recollida Porta a Porta, molt més eficient que el model dels contenidors de colors. Malauradament hi ha molts sectors antiambientalistes que estan fent tot el possible per tornar al model antic (allò de la comoditat i la irresponsabilitat que tant agrada a alguns!).
Aplaudeixo la valentia d'aquests municipis pioners a comarques gironines, tenint en compte que més d'hora que tard això s'anirà implantant arreu i tots haurem de fer un esforç, ens agradi o no ens agradi. Això ho sap també l'ARC, que continua entestada en la gestió finalista dels residus (incineració i abocadors) i sap perfectament (el seu director està molt preparat però està condicionat pels potents lobbies del sector) que cal posar l'accent en nous paradigmes basats en la prevenció dels residus i en implementar nous models de consum.
Aviat se celebrarà la Setmana Europea de la Prevenció dels Residus. La jornada no serà gaire reeixida i la indiferència institucional i ciutadana serà la protagonista del tema. Però també estic segur que cada cop més gent se sumarà a la responsabilitat ambiental i a la conscienciació ciutadana ecologista. Per això, la CUP ha organitzat una visita a la incineradora de Campdorà pel divendres 22 de novembre a 2/4 de 7 de la tarda (els interessats envieu un correu a girona@cup.cat) amb l'objectiu de copsar a peu de carrer els problemes d'aquesta incineradora i com podem modificar el model de gestió de residus i impulsar noves pautes en el consum que ens portin a un model més responsable, sostenible i saludable.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada