dilluns, 21 d’octubre del 2013

La neteja dels carrers i l'assetjament al personal de Girona+Neta

Els companys i companyes que treballen a Girona+Neta fa temps que estan sent assetjats per part d'una empresa de control contractada per l'Ajuntament de Girona. L'assetjament consisteix en perseguir els treballadors mentre fan la seva feina i fer-los fotografies de forma inesperada i amb pressió.

Fa uns dies la CUP va treure aquest tema al Ple, la denúncia d'assetjament a treballadors, i el regidor de l'àrea de Ciutadania i responsable de Sostenibilitat Jordi fàbrega va anunciar que no hi ha cap voluntat d'assetjar sinó de controlar que el personal porti els EPI correctament i que la feina es faci correctament. Tota una declaració d'intencions! Resulta que el control el fa una empresa subcontractada (ATJ consultores), una empresa contractada diuen ells per desplegar el contracte de neteja. Resulta que l'empresa s'ha de pagar a part i que aquesta passa per sobre dels inspectors municipals.

És un recurs fàcil culpabilitzar als treballadors i treballadores de l'empresa Girona+Neta de l'estat molts cops lamentable en què es troben els carrers de Girona. Això és el que acostuma a esgrimir la dreta en privat, per bé que no s'atreveix a afirmar-ho en públic. Quan CiU era a l'oposició feia bandera de la reivindicació de més neteja als carrers de la ciutat i culpabilitzava l'equip de govern de la situació. 2 anys i cinc mesos després d'un govern de CiU, podem afirmar que la situació ha empitjorat. Hi ha elements objectius que així ho indiquen; només cal fer un volt per diferents indrets de la ciutat. Girona està avui més bruta que fa 3 anys!

No seré jo qui faci bandera d'aquest tema i en culpi únicament l'equip de govern. Més enllà de la incompetència de qui ostenta actualment la direcció política de l'afer, hi ha moltes raons i factors que expliquen aquesta situació. Però en tot cas no aprovaré mai que s'assetgi a treballadors. Si haguessim d'assetjar a la plantilla potser també ho hauríem de fer amb els membres de l'equip de govern i de l'oposició, per veure si fem correctament la nostra feina i en els termes adequats. No vull cap política d'espionatge pel personal municipal ni vulnerar el dret a la intimitat a ningú. Per tant, espero que no es torni a repetir l'episodi i es deixi als treballadors de la neteja fer la seva feina amb dignitat.

Si volem parlar de la lamentable situació de molts carrers de la ciutat, i del model de neteja viària i recollida d'escombraris, crec que hauríem de fer-ne una Audiència Pública oberta a la ciutadania on tothom exposi les seves raons.