dissabte, 19 d’octubre del 2013

Crisi climàtica i energètica (octubre i en màniga curta!)

El dijous 17 d'octubre, el doctor Antonio Turiel va fer una conferència a Girona. Convidat per la Comissió de Transition Town de la Taula pel Canvi Climàtic, va desgranar amb mestria i rigor una problemàtica que els mitjans de comunicació estan obviant. Turiel insisteix en que els propers anys seran anys de crisi climàtica i energètica, la qual cosa ens obligarà a fer canvis importants en la societat perquè aquesta és inviable tal i com la coneixem avui. Val la pena visitar el blog de Turiel.

Fa uns mesos la CUP va presentar una moció on es proposava d'adherir Girona a la xarxa de ciutats en transició, un moviment ciutadà que va fundar-se a Anglaterra i que s'està estenent per tot el món. Girona ja forma part de la xarxa de Transition Town i aquest acte s'emmarca en un seguit d'iniciatives que farà Girona per tal de donar contingut al concepte. Més endavant hi haurà tallers al respecte i l'objectiu és que vagin sorgint projectes ciutadans que ens ajudin a reduir la nostra dependència del petroli.

La crisi energètica, el peak oil, és ja una realitat i això segons Turiel tindrà un impacte molt rellevant en les nostres vides. L'esgotament de les fonts d'energia i d'algunes primeres matèries (coure, or, urani, manganès, plata...) pot abocar-nos a una situació de col·lapse. Turiel exposa que l'energia disponible a escala global que coneixem actualment (renovables i no renovables) no podrà donar cobertura a la creixent demanda futura a uns 20-30 anys vista, i consegüentment les societats es veuran abocades a decréixer el seu consum i demanda. Turiel prediu que això pot originar dos escenaris:

- Un primer escenari d'adaptació a aquest decreixement obligat amb un canvi en el sistema econòmic i productiu, basat actualment en el creixement indefinit i els beneficis purament econòmics ( PIB)

- Un segon escenari en que l'aturada es produeixi de forma brusca i conflictiva. Una pugna global pel control dels recursos energètics que ens aboqui a una situació de col·lapse i conflicte general

La xerrada de Turiel no acostuma a deixar indiferent a ningú i sovint alguns dels assistents surten de l'acte amb molta preocupació. El concepte de crisi energètica no està encara socialitzat com si ho està el canvi climàtic. Per això cal continuar divulgant el concepte i Turiel ho fa molt bé. La realitat és crua, però cal afrontar-la. Ara per ara hi ha poques respostes al respecte tot i que Turiel ens indica que la Generalitat ha el·laborat un Pla de l'energia a 20 anys que ja contempla un escenari de crisi energètica. Ens cal fer passes cap a la resiliència i treballar per implantar canvis al sistema econòmic perquè si no ho fem ens trobarem que cada cop disposarem de menys energia. A Girona ja s'estan fent passes, com ara projectes d'horts urbans impulsats per l'Ajuntament i per la xarxa ciutadana, així com experiències innovadores en mobilitat que caldrà anar desvetllant.

 El futur és complex però els reptes son apassionants. La complexitat no ens ha d'abocar a la paràlisi sinó que ens ha d'esperonar a seguir innovant, creant, lluitant i bastint el futur. Des de Girona es pot participar en entitats ambientalistes, idear projectes per reduir l'ús del cotxe i del transport o bé per estalviar energia. A més, tothom que ho vulgui pot participar de la Comissió Transition Town de la Taula pel Canvi Climàtic, les portes son obertes!