divendres, 18 d’octubre del 2013

Ple d'octubre a Girona. Crònica d'un regidor un pèl emprenyat

El Ple comença puntual, a 2/4 de 8 del vespre, el nou horari. Ha començat la bateria de decrets i informes de presidència i ràpidament avancem al punt número 7, transcendent. S'ha votat sobre la nova adjudicació de la zona blava i verda a l'empresa Setex en detriment de l'empresa que fins ara prestava el servei: Mifas.  Els arguments de l'equip de govern són una barreja de resignació i d'una certa satisfacció estranya i continguda. Sembla que els sapiga greu, però alhora no paren de valorar l'actual oferta d'aquesta empresa multinacional totalment opaca. Em sorprèn el vot favorable del regidor Palomares, que tant s'havia queixat fa uns dies. Coses de la política, que diria aquell!

Arribem a les mocions i es vota una moció ciutadana a favor dels afectats per la Distròfia Muscular. Després ve la moció per crear una Comissió que estudiï el tema del fons Santos Torroella. La CUP ha rebut pressions molt fortes per tal que s'abstingui en la votació i així no es formi la comissió. Instàncies governamentals del consistori ens indiquen que si aquesta comissió es forma no podran fer l'operació d'adquisició i per això ens demanen que ens abstinguem i facilitem que no es formi la comissió. Si la comissió no es forma, ens diuen ells, l'equip de govern podrà continuar negociant amb d'altres grups per comprar els quadres. La CUP no votarà a favor de l'adquisició dels quadres, per raons òbvies, econòmiques, socials i artístiques. Però la CUP aposta per la transparència i la participació, i per això ha votat a favor d'una comissió oberta a la ciutadania, al món de l'art i als tècnics municipals.

Arribem a la moció de la CUP i ICV-EUiA per defensar el bloc de Salt. Després d'un embolic i d'una certa confusió arriba el moment de votar. PP i CiU hi voten en contra i impedeixen que prosperi. M'esperava un suport de CiU. Creia, ingènuament com es pot comprovar, que l'equip de govern tindria un gest de sensatesa i compromís i hi votaria a favor. Han triat posar-se al cantó de la màfia bancària, dels abusos del poder, al cantó dels que oprimeixen a la ciutadania que pateix l'embat d'una banca insensible i assedegada de poder, desitjosa d'imposar el seu domini. Convergents, què carai heu fet? Després hem sabut que fins i tot el Tribunal Europeu dels Drets Humans s'ha posicionat en contra del desnonament, la qual cosa ha deixat en evidència CiU i PP.

Més tard s'aprova la moció de la CUP sobre el programari lliure, la qual cosa és molt positiva perquè permetrà desplegar un pla de migració cap a les tecnologies de programari lliure, i així l'Ajuntament s'estalviarà uns diners i contribuirà a afeblir el poder de les grans companyies de programari de llicència de pagament.

Finalment arribem a la moció que presenta ICV per adherir-se a la Xarxa per la Sobirania Energètica, i el tripartit carca (CiU, PP, PSOE) hi vota en contra al·legant arguments ridículs, conservadors i utòpics. Davant d'això cal seguir treballant per una nova cultura de l'energia i sortir de l'actual model ineficient i inviable. Justament ahir el gran Antonio Turiel en va parlar a la sala Miquel Diumé, convidat per la Taula Municipal del Canvi Climàtic.