Ja s'ha produït un acord en l'àmbit de la política catalana i s'ha anunciat la data i la pregunta, que malgrat ser complexa i un pèl confusa clarifica les coses i facilita respostes binàries i clares. No ens satisfà als independentistes però almenys no traça ratlles i permet que d'altres sectors de la societat catalana s'hi trobin còmodes. A aquests sectors federalistes honestos cal dir-los però que dificilment podrem federar-nos amb un estat que no ens permet votar, ni tant sols als qui voldrien pactar-hi.
La mobilització massiva del poble català ha fet trontollar les bases mateixes de l'estat, i en pocs anys ha entrat en crisi l'estat sorgit d'una transició mal feta i collada per l'anterior règim. L'Estat espanyol no aconsegueix desprendre's de la pàtina franquista que arrossega i prova d'això és la reacció violenta i desproporcionada de la caverna, que a través del seu braç polític ja està advertint que el referèndum no es podrà celebrar i que estan disposats fins i tot a suspendre l'autonomia del Principat.
Els dos principals partits espanyols ja s'han afanyat a fer-se costat i tancar files en defensa de la Constitució postfranquista, amb amenaces incloses i implícites de fer valer la Constitució per sobre de la voluntat del poble lliurement expressada a les urnes. Significatiu és el fet que a les Illes el PP digui al Parlament que no formen part dels Països Catalans; això demostra que el procés català fa trontollar les bases mateixes de l'estat i faci reviscolar la territorialitat catalana.
Les coses s'han clarificat, i ho han fet perquè no són temps d'indefinicions ni eufemismes. Hem de triar entre legalitat post-franquista o legitimitat popular. En aquesta cruïlla es troba en aquests moments la societat catalana i majoritàriament la tria ja ha estat consumada. D'una banda el bloc espanyolista, equivocadament anomenat constitucionalista, format pels hereus del franquisme PP) i la seva versió més pija i pseudoprogre (C's), ambdós partits són clarament neoliberals i actuen de forma transversal al servei de la monarquia i d'una constitució encotillada que més del 55% de la població no ha votat. En aquest bloc monàrquic, capitalista i imperialista hi ha també el PSOE i la seva franquícia autonòmica, el PSC de Pere navarro, que s'ha genuflexionat ràpidament al poder imperial i ha corregut a amagar-se a les faldilles de l'amo, al cantó de la dreta espanyola, servil i irrellevant.
De l'altra el bloc sobiranista, heterogeni i complex, en el qual conviuen opcions burgeses i capitalistes com CiU i d'altres d'esquerres (en major o menor mesura), com la CUP, ERC i ICV-EUiA. Les diferències són insalvables, però hi ha el denominador comú del dret a votar. Se'ls anomena com a no constitucionalistes, però això és fals, perquè per part de la CUP i ICV-EUiA s'aposta clarament per un Procés Constituent que posi fi als abusos capitalistes.
En definitiva, ja hi ha acord concret. I els propers mesos seran transcendentals. Però que ningú s'equivoqui: la naturalesa antidemocràtica de l'estat espanyol complicarà molt que la consulta es pugui produir amb normalitat. Veurem coses inimaginables i probablement reviurem coses que creiem que ja no tornarien. L'estat espanyol té un llarg historial de vulneració dels drets humans, de crims d'estat i d'ús excessiu de la força. Convé no relaxar-se i convé buscar suports internacionals. Quan les coses vagin maldades serà el moment de fer pinya i de no acovardir-nos.
Ens diran que cometem una il·legalitat, però també la van cometre els qui lluitaven contra l'esclavisme, també la van cometre les feministes que reclamaven el dret a vot, també la van cometre els treballadors que reclamaven la jornada de 8 hores i el règim franquista també esgrimia lleis vigents a fi i efecte d'impedir la democràcia. Les lleis anteriors blindaven als opressors i impedien progressar a les majories. Per tant, si volem sortir de l'atzucac no tenim més remei que avançar i sortir dels límits encotillats de la Constitució espanyola. Ens poden trepitjar tant com vulguin però no hem de permetre que ens robin el somni!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada