dimecres, 11 de desembre del 2013

Girona dedicarà un espai a Nelson Mandela

Al Ple de Girona del passat dilluns 9 de desembre la regidora Anna Pujolàs de la CUP va reclamar, en el torn de precs i preguntes, que la ciutat dediqui un espai emblemàtic a recordar la memòria del recentment traspassat Nelson Mandela. L'Anna Pujolàs va recordar els valors de lluita i compromís amb la justícia social i contra l'apartheid de Mandela i va considerar oportú que la nostra ciutat li dediqui un espai per fer-li "un sentit homenatge i recordar els valors que ell defensava".

L'Alcalde va mostrar-se sensible a la demanda i tot fa pensar que Girona comptarà amb un espai dedicat a la memòria d'aquest mite de la història, d'aquest referent mundial de les llibertats i la lluita contra les desigualtats, el racisme i els abusos del capitalisme.

Precisament aquests dies la memòria de Nelson Mandela està en boca de tothom i com si d'un miracle es tractés ara tots li reten homenatge i obliden que en els seus 27 anys d'empresonament van ser pocs els qui li van donar suport ja que molts dels qui ara el volen entronitzar el consideraven un terrorista. Tanta dosi d'elogis ensucrats està aconseguint que la figura de Mandela sigui una mena d'icona inofensiva, una mena de Mickey Mouse mediàtic que molts aprofiten per captar atenció interessadament. Personalment trobo indignant que figures com Rajoy, el Borbó, Merkel, Cameron o Sanchez Camacho, entre moltíssims d'altres, reivindiquin la figura de Mandela i la pretenguin instrumentalitzar al servei dels seus interessos polítics.

El setmanari la Directa ha fet un interessant article titulat Mandela: dues veritats incòmodes, en què s'analitza el llegat polític i ideològic de Mandela, inclòs el paper qüestionable de l'ANC en la gestió del post-apartheid i les creixents desigualtats que hi ha a l'actual República de Sud-Àfrica. Mandela era comunista, havia practicat la lluita armada i li havia donat suport polític i era habitual veure'l al cantó de figures com Fidel Castro, una realitat que molts d'aquests reivindicadors que ara el raspallen de forma hipòcrita obvien.