Ahir dimecres 29 de gener una delegació de gironins i gironines formats per entitats, tècnics municipals i un servidor vam fer una visita a Terrassa per a conèixer l'experiència d'horts urbans que estan desenvolupant en aquell municipi. El viatge es va fer amb un petit autobús i erem unes 16 persones. persones.
La visita es va fer en el marc de la comissió de Transition Town, que penja alhora de la Taula Municipal pel Canvi Climàtic. Ara fa un any la CUP va presentar una moció per tal de fomentar Girona com a ciutat en transició i ser més autosuficient en l'àmbit energètic i reduir així la dependència energètica de l'exterior. Importar mercaderies i aliments requereix una important despesa energètica i una formula per a reduir-la és fomentar la producció local del municipi.
Terrassa ha desenvolupat una xarxa d'horts urbans que aporta tres elements molt interessants. D'una banda obrir horts en parcel·les urbanes i dotar-los de contingut social i eines d'inserció socio-econòmica. La crisi castiga molts sectors socials febles i l'hort és una manera de complementar l'economia familiar i a l'hora és una ocupació que omple hores. De l'altra els horts urbans son excel·lents com a eina comunitària i per a potenciar el teixit associatiu; així, ahir vam veure horts gestionats per entitats i son un important revulsiu de dinamització associatiu. Algunes de les entitats impulsores son "Plantem-nos" i " Sembrem Ciutat". I finalment el rol ambiental, que també juga un paper important en una ciutat com Terrassa.
Els regidors Eva herrero i Antoni salvador han donat un important impuls al projecte d'horts urbans. L'ajuntament i la tècnica ambiental presten una tasca de suport (infraestructura, eines, suports varis...) sense la qual seria difícil la viabilitat del projecte. Vull destacar l'amabilitat i vocació de servei que té aquest equip, que va acollir la delegació gironina amb generositat i hospitalitat.
Les sensacions van ser molt bones i vam tornar de Terrassa amb moltes il·lusions i ganes de tirar endavant la proposta a Girona. Estic segur que ens en sortirem, de fet ja hi ha una bona base, perquè la http://xarxahortsgirona.wordpress.com/ que ja ha fet feina. Entre tots plegats aconseguirem que a Girona els horts tornin a ser una realitat i que ens convertim en una ciutat en transició més democràtica, més sostenible, més justa, més eficient i més habitable.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada