dimarts, 14 de gener del 2014

#PleGirona. S'aprova el setge als bancs

Ahir el Ple de Girona va ser més curt que d'altres dies, però va ser molt prolífic. Es van aprovar mocions de gran transcendència. Precisament quan ens va tocar intervenir a la CUP van esmentar que afortunadament la societat civil catalana va per davant de les seves institucions, i vam posar 3 exemples concrets que demostren aquesta afirmació.

Primer, la lluita contra la MAT ha tingut aquesta setmana un episodi majúscul, amb una acció de desobediència civil i pacífica exemplar i innovadora. Segona, l'ANC ha sabut mobilitzar la societat catalana fins a cotes inimaginables, i tercer, la PAH és la punta de llança d'una revolució ciutadana que està posant contra les cordes als sectors més poderosos. El principal protagonista de la vida política ha de ser el carrer i les institucions han de ser només un braç més de la lluita. El carrer és qui ha dinamitzat el Ple de l'Ajuntament de Girona, que fins a l'any 2011 era una mena de bunker avorrit i tancat a la participació. L'entrada de la CUP i la potenciació de les lluites al carrer han contribuït a trencar aquella dinàmica perversa i anquilosada que durant tants anys va encarcarar l'ajuntament.

La moció que ha impulsat la PAH va ser aprovada ahir a Girona, presentada per la CUP i ICV-EUiA i posteriorment s'hi va afegir el PSC i el regidor no adscrit Palomares, va tenir 13 vots favorables i les 11 abstencions de CiU i PP. A partir d'ara caldrà estar amatents a l'aplicació de la moció i cal que en un termini breu es comencin a posar les primeres sancions als bancs que disposen de pisos buits. Fer un seguiment acurat dels acords serà la feina de la Taula Local pel Dret a l'Habitatge, que indefectiblement haurà de reactivar-se el més aviat possible. Des de la CUP fa molts anys que presentem mocions i propostes en aquesta direcció, per tant l'anterior govern com l'actual sempre ens han donat negatives. Celebro per tant que ara hi hagi més sensibilitat i que cada cop hi hagi menys arguments per negar l'evidència.

També es va aprovar una moció a favor de la consulta, la data i la pregunta, que va tenir els vots de la CUP, ICV-EUiA, CiU i de 5 regidors socialistes, una majoria aclaparadora del Ple. També es va aprovar una moció de la CUP contra la prohibició de l'avortament que impulsa el PP per majoria aclaparadora, inclosos els vots de CDC.

Altres qüestions van debatre's al Ple, com ara la liquidació de l'urbanització de Domeny (la CUP es va abstenir), la cessió d'un solar i l'aprovació d'un Ple de Condicions a Tirgi per a desenvolupar una planta de triatge de paper a Girona. La CUP hi està totalment a favor però alguns dubtes en el procediment ens van fer abstenir-nos.

Finalment i pel que fa a precs i preguntes, la CUP va demanar que es debati l'aplicació de les zones verdes a la Taula de la Mobilitat, que s'actuï contra les pintades nazis que apareixen a la Devesa i que es faci una felicitació a l'autor del cartell dels Pastorets, Àngel del Pozo. També es van demanar explicacions per la instal·lació de càmeres de videovigilància, pel dispositiu policial contra la concentració de la MAT i per la tallada de balques a l'Onyar. Finalment es va demanar per les negociacions amb l'Ajuntament de Salt per estendre-hi el servei de bicicleta pública, per l'estat del projecte d'una passera sobre l'Onyar a Mas Ramada i es va reclamar la instal·lació d'aparcaments de bicicleta al Barri Vell.