dilluns, 24 de febrer del 2014

El riu Güell

Un article de Jordi Vilamitjana m'ha fet saber de plans per a soterrar el riu Güell en el seu darrer tram abans de desembocar al riu Ter. Segons aquestes informacions, el riu quedaria engolit pel ciment i l'asfalt des de la rotonda a tocar del carrer Santa Eugènia. Admeto que no he documentat aquesta notícia i és el que faré a principis d'aquesta setmana, demanar-ho als tècnics municipals de l'àrea de Sostenibilitat i Promoció i Ocupació (Urbanisme) i als regidors corresponents. Abans d'aixecar la llebre caldrà contrastar la informació i verificar-la.

Dit això, sempre he lamentat públicament el mal estat del riu Güell i la nul·la gestió que se n'ha fet. El riu Güell en el seu darrer tram abans de morir al Ter mostra un espectacle molt trist perquè les aigües es troben encaixonades en un canal de ciment i encerclat de infraestructures (Auditori, Fira de Girona, Audiència, zona comercial, escola d'idiomes, escola d'hostaleria...) i l'aiguabarreig que es forma està encerclat per un aparcament horrible ple de cotxes que embrut i malmet aquest esplèndid entorn fluvial.

El riu Güell és l'artèria que enllaça una zona agrícola com son les Hortes de Santa Eugènia, amb la Devesa i l'aiguabarreig, i amb un aiguamoll que es va recuperar ara fa uns pocs anys al cantó de l'accés a la via verda de Girona a Olot. Un espai singular en la perifèria urbana que ha resistit miraculosament la pressió de la ciutat. I ara molt m'ensumo que els exabruptes urbanístics del regidor d'urbanisme de torn (amb l'entusiasta suport de PP, CiU i PSC) i els seus plans per a desenvolupar comercialment la zona del Parador del Güell, podrien explicar aquesta barbaritat ambiental que si es perpetra es convertirà en l'enèsim atemptat ecològic del nostre municipi. Ben aviat aclarirem si el Güell empitjorarà més o es quedarà igual. Sigui com sigui, cal treballar per recuperar aquest ecosistema fluvial, més enllà dels anuncis de l'alcalde de fer un Pla Especial de rius.