Santos Torroella
Com és sabut, CiU va aprovar l'operació amb el suport de PP, Palomares i Bonaventura, antic regidor del grup municipal de la CUP, membre de RCAT i ara no adscrit. Els plans de l'alcalde han pogut tirar endavant gràcies a aquests suports i ara caldrà pagar la col·lecció d'art, xifrada en 3,9 m€ (malgrat la hipotètica rebaixa que assenyala l'alcalde) i el primer pagament serà d'1ME. El pagament es farà sense recórrer aparentment al crèdit i es farà amb diners públics provinents del cànon que l'empresa d'aigües de Girona retorna a l'ajuntament. Un cànon que podria servir per compensar l'augment de l'IPC i no castigar encara més les economies malmeses de moltes famílies gironines. Però ara servirà per satisfer el luxós caprici de l'alcalde i els seus socis, tant els no adscrits com el PP.
Pròrroga dels Serveis Funeraris
L'equip de govern portava a aprovació del Ple la pròrroga per 3 anys més de l'autorització que permet a la multinacional Mémora la prestació dels serveis funeraris de forma totalment privatitzada a Girona. Una prorroga que consolidarà encara més el pes preponderant del capital privat (100%) en la prestació d'un servei públic com son els serveis funeraris. Avui dia morir-se equival a la majoria de llocs on el servei està privatitzat a no poder acollir-se a un tracte digne si el difunt i la seva família són pobres i no disposen de prou recursos. I això ho considerem intolerable. La pròrroga comptà amb el suport de PP, Palomares i CiU i ens aboca a una nova perpetuació de la privatització d'un servei públic. Des de la CUP continuarem treballant per un pla de remunicipalitzacions que ens permeti recuperar serveis que ara estan en mans privades; lluitarem per tornar-los a la ciutadania.
Modificació del Pla General
Va passar totalment desapercebut un punt de l'ordre del dia que feia referència a una sentència judicial del TSJC i a una qüestió urbanística. Es tracta de l'antic mercat de Santa Eugènia, requalificat i reconvertit en una plaça pública, un centre de dia i un edifici que dóna al carrer Guilleries. Segons el TSJC els tècnics municipals i el regidor d'Urbanisme (Joan Pluma) van fer una mala gestió d'aquestes intervencions urbanístiques i atès que els propietaris de les parades de l'antic mercat de Santa Eugènia han guanyat el pleit, de moment la sentència obliga a eliminar la figura urbanística Pla de Millora Urbana ( PMU) i a efectuar una nova equidistribució que equival a fer una modificació del PGOU. Una qüestió complexa i costosa. Hi ha qui hi veu mala gestió d'en Pluma en tot l'afer del Pla de barris. Però aquesta és una qüestió que es reprodueix en tot l'estat i des del meu punt de vista hi ha també la cobdícia desfermada per alguns propietaris que únicament volien en el seu moment un tall de pastís de la bombolla immobiliària. En aquest país la propietat privada té un pes preponderant i això es fa notar en una disciplina com l'urbanisme, que a priori hauria de lluitar i treballar per fer ciutats més habitables i socialment justes, però que a la pràctica acaba en una disciplina en mans d'advocats.
Increment de tarifes del taxi
A petició de la Junta de preus del taxi, l'ajuntament aprova amb els vots en contra de la CUP i d'altres grups l'augment del 2% dels preus del taxi a Girona. Una puja que bàsicament encareix encara més un servei que hauria de ser més públic que privat. El taxi té molt a dir en la mobilitat sostenible a la ciutat i abans de fer increments de tarifa caldria abordar els canvis que necessàriament ha de fer aquest sector (modernitzar-se en clau ambiental i social).
Mocions
La CUP va presentar una moció de l'anella dels barris, una proposta per potenciar la identitat local dels barris i ressaltar-ne els valors, a través de la creació d'un itinerari i d'altres mesures com ara una guia amb tot el patrimoni dels barris, més enllà del patrimoni del Barri Vell. Cal trencar el model de ciutat radial que ha dominat la política municipal i crèiem que una moció així tindria el suport del conjunt del consistori. Però inexplicablement el tàndem PP-CiU va tornar a actuar ben engreixat i va ser implacable. En el cas del PP l'argumentari per justificar el vot contrari va ratllar el surrealisme. En algun moment de la seva intervenció Concepció Veray va fer-se un embolic monumental amb l'anella de les Gavarres, cosa que no té cap mena de lògica ni connexió amb la qüestió que debatíem. Els "professionals" de la política van a les sessions sense haver-se llegit adequadament els textos i passa el què passa...
ICV-EUiA va presentar una interessant moció per fer itineraris ciclistes i camins segurs que connectin les escoles, però també va comptar amb el vot negatiu del famós tàndem conservador (amb el suport entusiasta del primer trànsfuga) i inexplicablement la moció també va ser rebutjada, adduïnt que era un tema per la Taula de Mobilitat.
Finalment, una moció impulsada des del grup de la CUP en suport a la cessió de les dades del padró per la consulta del 9 de novembre va tancar el torn de mocions. En aquest cas PP va amenaçar-nos a tots a denunciar-nos si fèiem realitat el que assenyalava la moció. Uns dies abans, CiU va "descuidar-se" de registrar la moció, que si no fos per la insistència de la CUP no s'hauria presentat. Els convergents van valorar que aquesta moció faria emprenyar al PP i posaria en risc el seu suport a l'adquisició del famós fons d'art, i CiU va provar fins a última hora de fer-se el suec per intentar que no es debatés. Igual que ho va fer amb la proposta de la CUP de fer una declaració institucional contra la sentència del TSJC que atempta contra el model d'immersió a les escoles. El suport del PP a l'adquisició ja hauria saltat pels aires i Puigdemont va prioritzar. El que m'estranyava és que un independentista com en Carles Bonaventura accepti aquests peatges.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada