dimarts, 20 de maig del 2014

Resum de la reunió amb Boi Ruiz a Girona

A continuació us faig arribar el resum de la reunió que la setmana passada vam mantenir amb el Conseller de Salut Boi Ruiz. A la reunió hi eren presents l'alcalde Puigdemont, i representants del PSC, ICV-EUiA i de la CUP. També hi eren presents el gerent de l'ICS-IAS (Vicenç Martínez) i el director de CAT Salut (Josep Maria Padrosa), així com d'altres membres de l'estructura sanitària de Girona.

Just abans de la reunió vaig poder-me acostar al senyor Boi Ruiz i li vaig lliurar un dossier amb les principals reivindicacions i demandes que ens havien fet arribar diversos col·lectius del Trueta, com ara infermers/res, personal de neteja, sindicats, etc. També li vaig donar l'últim exemplar de la revista Cafè Amb Llet i la publicació en defensa de la sanitat pública que recentment ha editat la CUP.

La reunió va durar prop de dues hores i la major part del temps van parlar ells, alcalde inclòs. Properament faré un segon article amb les valoracions que personalment i des de la CUP fem d'aquesta reunió. De moment, aquí teniu el resum de la trobada:

Introducció

Per començar el Conseller explica que hi ha un conveni IAS-ICS, i esmenta que l'objectiu és resoldre les necessitats dels 245.000 habitants del Gironès i dels 850.000 habitants de la regió sanitària (comarques gironines i un tros del Maresme). A partir d'aquí es comencen a tractar temes concrets:

Pla Director

Explica que s'està redactant un Pla Director, en què es calcularan el nombre de llits que es necessiten i que faran comparacions entre les necessitats i els recursos de què es disposa. Diu que el Trueta, el Santa Caterina i la Clínica Girona son els 3 equipaments que han de fer el servei per a la població del Gironès.

Exposa que s'estan preparant uns criteris generals per a l'atenció general bàsica per a tothom. Diu que el Trueta el gestiona l'ICS i s'hi situarien serveis per prestar a tota la regió sanitària: oncologia, pediatria. També diu que hi haurà serveis per a tot Catalunya, com ara electrofisiologia cardíaca. 

Explica que potser hi haurà més serveis. Diu que es vol que tots els habitants de la regió sanitària hi puguin ser atesos, però que segurament caldrà més massa crítica de malalts. Diu que el Pla Director tindrà en compte tots aquests elements i també d'altres.

El Pla Director, a més, determinarà si el Trueta s'ha de remodelar o fer nou. Diu que un cop tinguin la radiografia de les necessitats reals de la regió llavors sabran quines infraestructures calen realment.

Urgències

Explica que les urgències del Trueta no són convencionals perquè el Trueta és un hospital de referència. Explica que el laboratori es trasllada a Salt perquè així es guanyaran nous espais al Trueta. 

També diuen que en breu es trauran a concurs les reformes del servei d'urgències del Trueta i que es construiran aviat. 

ICS

Diu que l'hospital Trueta no és propietat de la Generalitat sinó de l'estat.

Salt

Diu que a Salt hi ha excel·lència en salut mental. Hi ha unitats mentals a Salt de primer nivell i volen que Salt es posicioni a nivell català. Explica que és difícil exportar aquesta excel·lència perquè hi ha la barrera lingüística i en salut mental la llengua és molt important. També explica que volen que Salt (Santa Caterina) faci les operacions de cirurgia i el Trueta les operacions més complexes.

Hospital Universitari i espai transfronterer

Explica que els serveis i els malalts donen més força a l'hospital universitari. Explica que volen donar més projecció als estudiants. L'espai transfronterer pot potenciar el Campus Universitari de Salut i explica que volen exportar serveis. Insisteix en l'excel·lència i que cal exportar talent i coneixement. Diuen que en tot aquest projecte volen englobar-hi el sistema públic-privat de salut català. 

Torn de preguntes

És el torn de preguntes i ens toca a mi mateix i les regidores Núria Terés i Pia Bosch formular dubtes i preguntes. Per part meva pregunto el següent: 

  • Hi ha malestar entre els professionals de l'assistència sanitària per culpa de les retallades. L'externalització de serveis com ara neteja i cuina ha generat precarietat laboral, estrès i molta temporalitat. És conscient el conseller d'aquest malestar que està perjudicant a l'assistència sanitària i per tant als usuaris i malalts?
  • En la planificació i reordenació que ha exposat el Conseller Boi Ruiz s'intueix un progressiu desmantellament de la sanitat pública i una entrada del capital privat; una privatització de la sanitat pública que té en la Clínica Girona un dels eixos principals. Quina explicació dóna?
  • La flexibilització de contractes (contractació per hores) està generant molt d'estrès en diferents col·lectius de l'assistència sanitària i això està afectant l'aprenentatge dels estudiants (recordin que el Trueta és un hospital universitari) . És conscient d'aquest problema? 
  • El projecte de renovació del Trueta descarta edificis faraònics? Quin és el calendari de la rehabilitació?
  • És conscient que el torn del matí és el més cobert i en canvi el de tardes i nit el que presenta més problema i precarietat? Sap com afect això a l'assistència sanitària? Als professionals? Als malalts? 

El Conseller i el seu equip responen

Sobre les preguntes que jo formulo no dóna quasi cap resposta concreta ni entra en detall. Tant ell com el seu equip expliquen el que els hi sembla en un to molt ambigu i recargolat. 

Diu que hi ha confusions i interpretacions intencionades. Diu que la sanitat pública catalana no s'està privatitzant i que és fals que s'afavoreixi els grups privats. Diu que el Trueta complementa el Santa Caterina i que el Trueta és propietat de l'estat i en canvi el Santa Caterina de la Generalitat. 

Remarca que no hi ha cap fusió en marxa. Explica que el Santa Caterina té 7000 metres quadrats i que l'acabarem de pagar el 2021. Explica que les mostres del tema del càncer (laboratori) es faran al Santa Caterina perquè diu que hi ha més metres i així serà més eficient i senzill. 

Insisteix en què no es vol privatitzar. Surt el tema de la picaresca. Metges que operen a la privada i que estan en plantilla pública. Diu que és un rumor fals i que si algú té coneixement d'aquest fet que ho denunciï. Diu que s'ha de combatre que els metges que treballen a la pública operin a la privada. Diu que si hi ha denuncies de metges que treballen a la sanitat pública i que operen a la privada ell actuarà. Explica que les llistes d'espera a la sanitat pública catalana són de 150.000 persones. 

Torna a sortir el tema del Pla Director i que aquest determina que a la zona nord de Girona hi ha d'haver un hospital bàsic que incorpori assistència terciària. Remarca que els propers 10 anys caldrà eixugar moltes deutes que ha contret la sanitat pública catalana i que el gruix d'aquest deute és estructura i edificis. 

Edifici Trueta: remodelació i ubicació

Diu que d'aquí a 10 anys caldrà fer un nou Pla Director i que el projecte del Trueta seria molt millor amb una rehabilitació. Descarten fer un nou edifici en els propers 10 anys. 

Ell i la gent de l'equip diuen que és molt important fer una planificació estratègica, més important que no pas fer un nou edifici. Diuen que prefereixen millorar l'atenció sanitària que no pas gastar-se els diners en un nou edifici (el projecte anterior es valorava en uns 200 milions d'euros) 

Diu que serà una remodelació funcional. Diu que seria molt complicat enderrocar l'edifici actual i que s'aposta per la remodelació. El Gerent diu que un enderroc seria molt perillós pels malalts ingressats. El director de sanitat (present a la reunió) explica que el Pla Director definirà les necessitats físiques de la rehabilitació de l'edifici. I que d'aquí uns quants anys es podrà torna a parlar d'un edifici nou.

Diu que a Europa s'aposta per rehabilitar en comptes de construir nous edificis. Diu que tenim poca capacitat d'inversió i que el millor és apostar per garantir serveis en comptes de fer edificis nous. També defensen que la millor ubicació del Trueta és l'actual.

Clínica Girona

Diuen que el SISCAT incorpora la Clínica Girona i que això es va fer en temps del Tripartit. Diu que la Clínica Girona forma part de la xarxa des de fa molts anys. 

Llistes d'espera

Ell i el seu equip diuen que és fals que qui paga se salta la llista d'espera, en referència a la sanitat privada. Torna a treure el tema dels metges de la pública que operen a la privada.

Sanitat privada

Tot l'equip diu que les dades demostren que no és cert que hi hagi un augment de la sanitat privada a Catalunya. Diu que les dades demostren que les operacions més complexes es fan a la sanitat pública i les més senzilles a la sanitat privada, la qual cosa demostra que a Catalunya té més pes la sanitat pública. 

Aliança Estratègica IAS/ICS

Diuen que aquesta aliança ha estat molt positiva, que ha permès estalviar diners i recursos i millorar l'eficiència. El gerent explica que se sent molt satisfet amb la feina feta i que probablement la unificació gerencial no ha agradat a algun cap antic. 

Situació econòmica i terminis

Diu que l'escanyament financer de la Generalitat i la crisi posen les coses en una situació complicada. No saben quan s'acabarà la crisi ni quan millorarà l'economia i els ingressos de la Generalitat. 

A la tardor s'acabarà de redactar el Pla Director i diu que llavors es faran públics els terminis de la rehabilitació. Els presents insistim en demanar un calendari clar, però les respostes son molt ambigües.