Un dels temes que històricament ens han preocupat, a la CUP de Girona, és la gestió de l'espai públic a la ciutat. Sempre hem defensat que s'ha de promoure l'ús de les places i carrers des d'una òptica comunitària, com a espai de trobada, com a punt de confluència de les múltiples sensibilitats que conviuen a la ciutat. Darrerament, sobretot amb l'entrada de CiU a l'Ajuntament i arran de l'aprovació de l'ordenança del civisme, hem vist com hi ha hagut una restricció progressiva de l'ús de l'espai públic, en què es dóna més protagonisme al sector privat i al turisme, i en què s'arracona la ciutadania gironina i el teixit associatiu. Tot plegat acompanyat d'una deriva coercitiva i coaccionadora per part de la policia municipal que fàcilment pot suposar una retallada de drets i llibertats per a la gent de Girona. Al ple municipal del passat 12 de maig el grup municipal de la CUP va fer algunes preguntes relacionades amb aquestes qüestions, que us detallo a continuació.
Segons hem pogut saber, el dia de Sant Jordi alguns membres d'entitats de lleure van patir la persecució de policia municipal pel fet de vendre roses als carrers de l'entorn de la plaça Catalunya. Segons aquestes associacions diversos agents de paisà els van intimidar i amenaçar de multar, i els fets van espantar als joves, que van sentir-se coaccionats. Quan la CUP va demanar explicacions al regidor de torn per aquest fet, la resposta del govern va ser negar-ho rotundament i dir que no hi havia constància d'aquests fets. Cara de sorpresa i fins i tot alguna rialla per part d'alguns regidors de l'equip de govern. El regidor Alcalà assegurava que si els joves fugien era perquè alguna cosa devien haver fet. Posarem en coneixement de l'entitat la resposta de l'equip de govern, que ens va semblar una falta de respecte cap a uns ciutadans de Girona que denuncien pràctiques intolerables per part de la policia municipal.
Una altra de les preguntes que vam fer al Ple va ser sobre entitats i plafons municipals per clavar cartells. Per Temps de Flors s'han instal·lat moltes cartelleres a la ciutat i en canvi les entitats no disposen d'espais per a difondre les seves activitats. És una demanda històrica que ni l'equip de govern anterior ni l'actual han volgut mai atendre. Des de la CUP ho considerem una mostra de menyspreu cap a la feinada que fan dia a dia les entitats i col·lectius de Girona. El regidor Alcalà va explicar que ho tindrien en compte, però caldrà fer-ne un seguiment acurat perquè aquesta mateixa resposta és la que ja va donar l'equip de govern fa més d'un any, quan vam treure per darrera vegada aquest tema al plenari.
Finalment, una altra de les preguntes de la CUP va ser sobre les pintades homòfobes, feixistes i racistes que van aparèixer fa setmanes a la Devesa i que continuen sense esborrar. Algunes d'elles es troben a les instal·lacions del camp de futbol. Vam reclamar que s'esborressin i ens vam oferir per si calia ajuda. El regidor Alcalà va dir que ho tindrien en compte però que no els hi constava. Com sempre, vares de mesura diferents segons la tendència política de les pintades i el lloc de la ciutat on es troben. Per Temps de Flors, qualsevol pintada o acció que embruti la postal de Girona és eliminada en qüestió de segons. Per Sant Jordi la policia municipal va retirar pancartes independentistes del col·lectiu juvenil Arran amb extrema diligència. Ara, les pintades insultants i amenaçadores a la Devesa perduren i no hi ha cap pressa per esborrar-les.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada