dimarts, 10 de juny del 2014

Nosaltres també som gironins i gironines

El Ple d'ahir va ser diferent. Es va centrar en temes tècnics de ciutat que l'equip de govern portava a Ple per debatre i aprovar. Trasllat de la Clínica Girona i operació urbanística del Pla de Millora Urbana de la carretera Barcelona, aprovació del Pla de Mobilitat Urbana de Girona, acceptació de la cessió de la Sèquia Monar, Ratificació dels plans urbanístics que permeten la implantació de zones comercials noves a la zona de Domeny, de les Hortes de Santa Eugènia (Parador del Güell) i accés nord. També es va parlar en el torn de precs i preguntes sobre el famós vol gastronòmic.

Només de començar el Ple l'alcalde fa una lectura de l'informe socioeconòmic que presenta a cada Ple. I la lectura consisteix bàsicament en fer una lectura triomfalista de la situació econòmica i la reducció de l'atur. Un discurs calcat al que pugui fer Luís de Guindos, Mario Dragui, Mariano Rajoy o Josep Oliver. Segons ells les receptes neoliberals i de foment de la flexibilitat laboral han funcionat i les dades de reducció de l'atur ho demostren. Ahir vaig intervenir en aquest punt i vaig reclamar que no es tergiversi la realitat i es tingui en compte que l'escassa ocupació que es crea és precària i temporal. La resposta de l'alcalde va anar en la mateixa línia de sempre, no reconeix aquesta precarietat i diu que l'economia va bé. Només li falta dir allò de "Catalunya va bé", la versió nostrada de les bajanades que entonava aquell polític espanyol amb bigoti i males maneres.

Quan vam exposar el nostre punt de vist en relació a les tramitacions urbanístiques (Clínica Girona i zones comercials) els tres partits de la casta (PP, CiU, PSC) van coincidir plenament en els seus plantejaments. Verai i Ribas van insinuar que la CUP no vol el bé dels gironins i que no pensem prou en ells. Segons ells els nostres plantejament no son prou bons per Girona, la qual cosa demostra segons ells que no pensem en els nostres conciutadans.

Quelcom similar va reproduir-se en el torn de precs i preguntes quan vam treure a debat el tema del vol gastronòmic. Vam plantejar dubtes sobre la iniciativa i vam reclamar informes de l'ACA i la Comissió de patrimoni alhora que vam suggerir-los que busquessin un emplaçament més addient i vam aprofitar per reclamar la recuperació d'una iniciativa com el Mercat del Món. Girona és plural i diversa pensem, i l'espai públic i les nits d'estiu son també un espai per a les classes populars que volen i tenen dret a gaudir de la gastronomia a preus populars i en un entorn agradable i obert a tothom.

La resposta de l'alcalde va anar en la direcció d'insinuar que els que qüestionem el Vol no reconeixem la gastronomia gironina i no volem el seu bé. Paral·lelament al debat del Ple va desfermar-se un debat a les xarxes socials i alguns dels companys de viatge de Can CiU van dedicar-se de nou a proferir insults i desqualificacions grolleres envers la meva persona pel fet de discrepar i de plantejar alternatives. Ahir a la xarxa es van traspassar alguns límits i en aquest sentit jo recomanaria als amics i entusiastes seguidors de l'equip de govern una mica més d'educació i bones maneres, pel bé de la gastronomia i de Girona.

En definitiva, que discrepar del model d'elitització gastronòmica que estan construint els convergents és segons ells trair la nostra gastronomia. I discrepar sobre operacions urbanístiques és anar contra els gironins. Bé, dir-los que servidor és un defensor a ultrança de la nostra gastronomia i de tot el que hi ha darrera. Paisatge, cultura, tradició, productes, pagesia....és una peça clau per un país i un medi ambient que volen ser vius, però hi ha diverses maneres de defensar-ho, la nostra no és la de l'elitització convergent.

I dit això, continuarem plantant cara als Plens i al carrer, per molts anys! Per Girona, pel bé comú. Visca Girona!