El fenomen de la pobresa energètica s'ha manifestat amb força a Catalunya i Girona aquest hivern passat. Malgrat que no ha estat un hivern especialment cru, sí que ha quedat palès que un nombre creixent de gent no té opcions per pagar els rebuts d'electricitat, amb la qual cosa hi ha moltes dificultats per a cobrir les necessitats bàsiques: cuinar, dutxar-se, escalfar-se i tenir llum per veure-s'hi, utilitzar un ordinador o una ràdio.
El fenomen s'afegeix a més a d'altres com el de la pobresa hídrica o alimentària amb la qual cosa es constata que el nostre país és un país amb polarització social, on el luxe dels rics conviu amb les manances dels pobres. Per fer front a aquest gravíssim problema social s'han activat a diferents municipis Taules per la Pobresa Energètica, espais municipals on s'intenta treballar per pal·liar els efectes del fenomen. A Girona el dia 3 de juny hi haurà una nova edició de la Taula. Però els municipis tenen pocs recursos per afrontar el fenomen, més enllà de pagar rebuts i anar tapant forats. Amb tot jo aposto per plantar cara a ENDESA i fer-los la vida impossible si continuen tallant el subministrament.
L'energia és un factor cabdal de l'economia i normalment ambdós conceptes van molt lligats. El model energètic vigent al país és un model oligopòlic, corrupte i centralitzat, basat en energies brutes i molt ineficient. Per combatre el fenomen de la pobresa energètica és evident que cal atacar les raons que l'originen, i això no només passa per desmantellar el model centralitzat i oligopòlic sinó per replantejar radicalment el sistema capitalista senil que regeix les nostres vides.
Podem començar a nivell municipal per qüestionar la privatització del sistema de distribució. Podem apostar per fer insubmissió energètica i esquivar el decret que penalitza la generació pròpia amb fonts renovables. Podem contractar l'energia que consumim al municipi a empreses i cooperatives locals, que produeixin energia verda i que no tinguin res a veure amb ENDESA i altres representants de l'oligopoli. Podem recuperar el manteniment de la xarxa d'enllumenat i gestionar-la des del municipi. Podem fer coses que ens allunyin de l'oligopoli alhora que lluitem contra les injustícies. Podem donar suport a SOM ENERGIA i seguir desenvolupant el sector renovable a Girona. Per fer-ho hauriem de desenvolupar una ordenança energètica ambiciosa i trencadora que ajudi a superar els efectes de la privatització i del vell model.
I com diu en Turiel hem de ser conscients que el petroli i les primeres matèries s'esgoten i això vol dir que el decreixement forçat s'apropa. I hem de preparar-nos per afrontar aquests nous reptes perquè probablement vindran temps molt durs i el que hem viscut fins ara ens semblarà un joc de nens. Sense voler semblar apocalíptic, penso que no ens hem de deixar entabanar més pels defensors del capitalisme senil i les seves promeses irrealitzables.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada