diumenge, 7 de setembre del 2014

Devesa i Parc Central, dos pulmons malalts

Si a Girona hi ha dos espais físics singulars que exerceixen la funció de pulmó verd són la Devesa i el Parc Central. Al municipi tenim d'altres espais especials i de qualitat però aquests dos, pel seu caràcter cèntric, juguen un rol de parc urbà molt potent.

Sobre el Parc Central què podem dir? Ja era un espai amb problemes abans de ser destruït per ADIF i els qui es van entestar en convertir-lo en la zona zero de la ciutat. L'espai està esbudellat i tot just ara es regeneren algunes petites franges que han estat depauperades durant 6 anys. S'han fet processos participatius i fòrums públics però les incerteses que planen damunt de l'espai ens indiquen que la seva regeneració i posterior retorn a la ciutat va per llarg. Girona ha perdut un important punt verd al centre de la ciutat i dissortadament sembla que s'hi ha resignat. ADIF i els governs de Madrid i Barcelona, amb els anteriors governs municipals de Joaquím nadal i d'Anna pagans, amb la complicitat de tots els regidors de l'oposició excepte Joan Olòriz van decidir que l'estació soterrada més gran d'Europa s'havia d'encabir tant sí com no al Parc Central. Més de 6 anys després tenim un pulmó central malalt.

Sobre la Devesa, és la joia abandonada de la ciutat. Ubicada entre els rius Ter i Onyar, el que podria ser un dels millors parcs urbans d'Europa es troba en un estat lamentable. Amb arbres singulars i molt alts però envellits i degradats, amb espais hostils i mobiliari deixat i gens funcional, la Devesa agonitza. L'anterior govern es va entestar a posar-hi un pavelló esportiu al bell mig i això va fer perdre molt de temps. ERC i PSC volien el pavelló tant sí com no mentre ICV deia que hi estava en contra però continuava governant al cantó del regidor Pluma i els qui es van gastar una morterada en un estudi per construir l'equipament.

El tripartit va impulsar un procés participatiu que va culminar amb la redacció d'un Pla d'Usos. Un cop encetat el nou mandat, la CUP vam presentar una moció per eliminar el projecte de pavelló de la Devesa i es va aprovar. Posteriorment el nou govern de CiU va fer públic que apostava per un Pla Especial (decisió que compta amb el suport de la CUP) però incomprensiblement Puigdemont i la seva colla han decidit ignorar la feina feta en el Pla d'Usos. Han passat 3 anys i 4 mesos i el més calent és a l'aiguera. La Devesa continua avançant en la seva degradació. El regidor d'Urbanisme Carles Ribas ha anunciat que aviat es farà públic el Pla Especial, i que es convidarà als grups municipals. Espero que tot plegat no acabi sent la típica maniobra que empren molts equips de govern d'anar inaugurant obres i aplicant propostes a mesura que s'acosten les eleccions.

En definitiva, penso que la Devesa no es mereix aquest tracte. Tots hem fallat, no només equips de govern sinó que també grups de l'oposició. Fins i tot diria també que entitats i ciutadans també hem fallat perquè una ciutat que permet que un parc tant meravellós com la Devesa estigui en l'estat actual és que potser no se l'estima prou.