dimecres, 24 de setembre del 2014

La lluita per la democràcia a Catalunya i al sud d'Europa

A Catalunya s'està lliurant una important batalla per la democràcia. Tanmateix, les elits i les castes que parasiten tant als Països Catalans com a l'estat espanyol s'han decidit a combatre la democràcia amb l'excusa d'una legalitat pactada entre ells. Elits i castes espanyoles i ben catalanes volen prohibir la democràcia tant si com no.I per justificar-ho s'emparen en una legalitat forjada en el marc del pacte tardofranquista que va donar lloc a la Constitució de 1978. El combat és molt clar, democràcia vs legalitat postfranquista.

La nostra és una lluita tossuda i perseverant en defensa de la democràcia, en defensa dels que volen votar si com dels que volen votar que no.I en aquesta lluita tenim, cal admetre-ho, pocs aliats i molts detractors. Les elits nostrades estan ben connectades amb els poderosos d'aquí i allà, les castes financeres i mafioses que volen mantenir l'estatus quo i que res canvii. Els vells règims se sustenten sobre bases sòlides, però la realitat és que els vells règims cauen i la història fa el seu curs. A Catalunya es pot produir una foto que pot ser històrica: persones amb urnes enfrontats a Guàrdies Civils i Mossos d'Esquadra amb porres i armes. Si això passa, la nostra haurà estat una victòria dolça, neta i sublim.

L'independentisme català reivindica la sobirania nacional. I una gran majoria de les classes populars reivindica també la sobirania popular, per les persones. Una sobirania que ha estat segrestada per un estat caduc i decadent i uns mercats antidemocràtics i voraços que maquinen al servei dels seus propis interessos.

Al sud d'Europa també s'està lliurant un fort combat per la democràcia. La Troica i les seves decisions antidemocràtiques en nom de l'austeritat  han enfonsat diversos països en el caos i la misèria. Amb pràctiques autoritàries i saltant-se la sobirania nacional, la Troica ha legislat a favor dels poderosos i en contra dels febles. Així, els serveis públics que sustenten la cohesió social, han estat erosionats fins a límits inimaginables i les conseqüències socials no s'han fet esperar. En un exercici d'enginyeria social sense precedents en la història recent, les polítiques neoliberals dutes fins a l'extrem han atacat directament a les classes populars creant un entorn de caos, misèria, fam, malalties, mortaldat i crims alhora que han donat ales a l'auge de l'extrema dreta més despiatada.

Per tant, al sud d'Europa també s'està produint una lluita per la democràcia. Una lluita que està empenyent països sencers a mobilitzar-se contra el terror i la barbàrie que la Troica ha desencadenat. Una lluita que té molts paral·lelismes amb la lluita que estem duent a terme a Catalunya. El 9N desafiarem la vella legalitat i construirem un futur d'esperança i il·lusió, i segur que ben aviat la democràcia tornarà a brillar al sud d'Europa.