dilluns, 29 de setembre del 2014

La MAT entra en servei: dissabte tothom a Celrà!


REE anuncia que la MAT entrarà en servei de forma imminent, en fase de proves. L'obra ja està completada i l'empresa ja frisa per posar-la en servei, però com es pot copsar fent un cop d'ull a la noticia, no és res més que una mena de brindis al sol perquè dóna llargues. De moment són proves. Veurem si la línia s'arriba a activar al 100%. El físic Antonio Turiel sosté que la crisi ha fet baixar els consums i que la línia no és necessària. En tot cas el negoci vinculat a l'obra civil ja s'ha consumat i probablement això era el que més motivava als inversors.


Les torres ja han estat alçades i l'impacte paisatgístic i territorial ja és ben palès sobre el nostre territori. Ara el principal temor de les zones habitades properes a la línia és que quan aquesta entri en servei s'activaran els temuts camps electromagnètics de la infraestructura. Uns camps electromagnètics que projecte efectes nocius per a la salut humana. Com és ben sabut, l'empresa (amb el consentiment de les administracions) no ha respectat les distàncies de seguretat i hi ha una pila de nuclis habitats molt propers a la MAT (la distància mínima havien de ser 400 metres). Recordem que hi ha masies de l'Empordà que estan a  20 metres de la línia i les torres.


Tot el procés de la MAT ha estat una derrota en tota regla pel moviment ecologista i el conjunt de moviments socials. Recordem que durant 15 anys hi ha hagut mobilitzacions, manifestacions massives i accions arreu del territori. Però el poder d'una multinacional com REE, amb la connivència de les administracions i de bona part de la ciutadania, s'ha imposat  i a base d'enganys i comprar voluntats, han aconseguit imposar la infraestructura.


Però perdre una derrota no vol dir perdre la guerra. La lluita contra la MAT i contra el model energètic que la justifica contínuament. Hi ha hagut importants victòries com ho són la creació de la cooperativa Som Energia, una victòria que ens esperona a seguir lluitant en defensa del territori i contra la MAT, per un nou model energètic descentralitzat i democràtic.

El proper 4 d'octubre Celrà acollirà una jornada de lluita contra la MAT, una jornada solidària amb totes les persones imputades judicialment per haver lluitat contra la MAT. La jornada començarà a la 7 de la tarda amb la projecció d'un video sobre la repressió i una xerrada sobre el model energètic que comptarà amb la presència de Som Energia i de representants del moviment antinuclear. També hi haurà Fira d'Entitats i cap a les 9 un sopar popular. A 2/4 d'11 començarà un concert que inclourà l'actuació del cantautor penedesenc Cesk Freixas. El preu de l'entrada al concert serà de 5 euros i del sopar+concert 10 euros. Podeu comprar els tiquets a  Girona (Casal Independentista El Forn, Bar B-12 , Casal 4 Rius, Ateneu 24 de juny i al local de l'ANG), Celrà (Ajuntament) i Banyoles (Casal Popular). Us animem a participar-hi!