dimarts, 4 de novembre del 2014

La pobresa energètica interessa a les grans companyies i al sistema


Ahir es va celebrar al centre cívic de Pont Major la primera sessió del curs sobre Pobresa Energètica que ha impulsat l'Ajuntament de Girona. Entre els participants hi ha persones representants d'entitats que coneixen bé el tema i també hi ha membres de SOM ENERGIA. El curs compta de 3 sessions i la primera sessió ha servit per orientar una mica sobre el fenomen de la pobresa energètica i aclarir diversos conceptes relacionats amb l'ús de l'energia. S'entaula un debat sobre l'oligopoli energètic, sobre els sistemes energètics d'altres països i sobre molts temes relacionats amb l'energia elèctrica i el gas.


El curs és molt interessant perquè és una eina de formació i informació sobre una qüestió, l'energia, absolutament cabdal. No tenim ni idea de KW/h, ni de potències ni de termes de potència ni de pautes de consum, ni d'aïllaments. Desconeixem moltes coses referents a l'energia i d'aquesta ignorància es valen els delinqüents de l'oligopoli per seguir enganyant, estafant, robant i acumulant beneficis multimilionaris.

Amb més informació i millors pautes de consum probablement les famílies reduirien substancialment les seves factures energètiques i el fenomen de la pobresa energètica no seria tan cru, ni de bon tros. Però això no interessa a les grans companyies (5 empreses agrupades sota la patronal UNESA), que no tenen cap intenció d'apostar per l'eficiència energètica i garantir l'accés de l'energia a tothom. S'estimen més seguir estafant i facturant que no pas impulsar la formació, la informació, la lluita contra el canvi climàtic i garantir els subministres bàsics que estableix l'ONU i la Declaració Universal dels Drets Humans.

Recentment el portaveu de l'oligopoli energètic ha negat que existeixi el fenomen de la pobresa energètica i s'ha quedat tan ample. En qualsevol país democràtic la dictadura dels mercats no tindria màniga ample per fer declaracions ofensives i violentes i ja se l'hauria cessat del seu càrrec de forma fulminant. Però hem de tenir clar que l'energia està privatitzada i la democràcia no hi té cap competència ni gaire res a dir perquè és molt feble. Per això l'oligopoli fa el que li dóna la gana.

Recomano el curs perquè és una bona eina, la formació sempre és necessària.  Però no ens podem quedar amb això. Cal passar a l'acció, tant al carrer com a les institucions. Cal més valentia per part dels governs democràtics, que haurien de decretar la nacionalització urgent de l'energia perquè és un bé escàs i necessari pel bé comú. Pel camí tenim SOM ENERGIA, que és una excel·lent alternativa i que s'ha de seguir potenciant.

I en aquest camí cal vincular la lluita per l'accés als subministres amb la lluita contra el canvi climàtic i la crisi que se'n deriva. Vincular els dos conceptes és una necessitat imperiosa en un context de crash oil i de crisi de l'energia sense precedents. La transició a les renovables i a nous models de producció i consum és imminent i el desafiament antidemocràtic de l'oligopoli elèctric posarà tantes traves com pugui per tal de garantir els seus privilegis i prerrogatives.