Avui els espanyols celebren que fa 36 que la Constitució Espanyola va entrar en vigor. I avui els catalans continuem reclamant el nostre dret a ser i a decidir per nosaltres mateixos el nostre futur, un futur que no estarà exempt de contradiccions i problemes, cert, però un futur que tenim dret a escriure i traçar per nosaltres mateixos, com tots els pobles del món.
Darrerament he tingut l'oportunitat d'escoltar relats relacionats amb el Kurdistan i Palestina (més endavant ho plasmaré en un article) i si hi ha alguna cosa en comú entre ambdós relats és que els pobles i la terra s'imbriquen i la resistència dels pobles a desaparèixer és tossuda, persistent i èpica. I en aquest relat cal situar la lluita del poble català, un poble ocupat des de fa més de 3 segles i que continua lluitant. El fenomen passa arreu del món i d'exemples de cultures i pobles que resisteixen n'hi ha a cabassos: zapatistes, indígenes del Brasil, palestins, kurds, keralesos....
Si parlem de sobirania hem de parlar també de drets en tota la seva extensió, drets de sobirania popular i nacional, uns drets dels quals en son dipositaris els ciutadans i ciutadanes i la pròpia naturalesa. I per parlar de drets en tota la seva dimensió és imprescindible parlar de models econòmics perquè a la pràctica la gestió i el control dels recursos és el que possibilita o no que els drets es puguin exercir.
El capitalisme desregulat que avui regeix el món és el mateix que als anys 70 va influir en la redacció de la Constitució Espanyola de l'any 1978. En aquell moment el previsible esfondrament del bloc socialista es va traduir en una ofensiva de la dreta econòmica i política, que a Europa va tenir en Margaret Tatcher una icona de primer ordre. Els drets recollits a la Constitució Espanyola eren pur paper mullat, la història s'ha encarregat de deixar-ho ben clar.
Com a ciutadà català que soc aspiro a un país lliure, a una república que disposi d'una constitució avançada que reculli els drets socials, humans, culturals i ecològics que el poble i la terra es mereixen. Però no ens enganyem, els sistemes constitucionals d'avui son paper mullat i qui regeix el destí de la humanitat son els mercats. Fa 2 anys PP i PSOE es van posar d'acord per modificar la constitució, una modificació feta a mida de les demandes de la dictadura dels mercats.
En aquest nou context naixerà la Nova República Catalana, no només lluitem per la nostra independència i dret a ser sinó que lluitem per un país nou que vol drets humans, socials, polítics, culturals i ecològics. Per assolir aquest país nou que volem no n'hi ha prou amb fer una constitució, malgrat que sigui participativa, hem de tenir clar que com a poble hem d'enfrontar-nos a la dictadura dels mercats voraços que destrueixen la naturalesa i els drets humans. El repte és gran, molt gran, i els riscos de fracassar també son molt grans, però la humanitat ha escrit pàgines glorioses de la seva història i el poble català tenim l'oportunitat d'escriure'n una, no defallim.
Visca la República Catalana!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada