dimecres, 10 de desembre del 2014

L'arbre de Nadal artificialitzat i convertit en icona del consumisme

Des que Carles Puigdemont i la federació conservadora CiU van arribar al govern de Girona van fer mans i mànigues per implementar el seu model. Un dels canvis irrellevants però significatius va ser la brutal i espectacular despesa en llums decoratives del Nadal de l'any 2011 i 2012  que va suposar una despesa de 434.000 euros. No està gens malament per acontentar sectors propers però és un autèntic dispendi econòmic, des del meu humil parer.

I la plaça Catalunya com a epicentre i porta d'entrada al nucli històric va ser l'escenari triat per ubicar una immensa estructura metàl·lica que emula un arbre de Nadal. A la pràctica no és res més que una simple figura cònica farcida de llums i colors. Però és una icona del consumisme i si em permeteu l'expressió, per mi és una andròmina que podriem qualificar "d'hortera". I ben mirat fa força joc amb l'altre disbarat estètic que hi ha al cantó del Pont de Pedra!

El tema però és que el símbol d'origen pagà que representa l'arbre de Nadal i que vincula una tradició antiga amb la natura ha estat totament obviada pel govern convergent de torn. Els arbres de Nadal tenen un significat força vinculat amb el sostici d'hivern, el recolliment i el territori. I a les comarques gironines hi ha tot un sector rural que ha aconseguit revitalitzar unes comarques deprimides econòmicament gràcies a la venda d'arbres de Nadal, que dit sigui de passada són molt més sostenibles que no pas aquestes andròmines de plàstic i ferro que a la pràctica son residus irrecuperables. En canvi els arbres cultivats són fàcilment compostables.

El Nadal ja fa temps que ha perdut el seu significat de comunitat i tradició i ha estat passat pel sedàs del consumisme. És el símbol del capitalisme consumista, una simple excusa comercial per augmentar vendes i seguir promovent la precarietat laboral. I en aquest context el govern convergent ha exercit a la perfecció de corretja de transmissió del neoliberalisme. Per cert, a algú li agrada "l'arbre" de la plaça Catalunya?