dijous, 19 de febrer del 2015

Devesa, ciutat i mercat

Algú creu que el mercat de la Devesa ha d'anar fora de la Devesa? Algun barri vol acollir el mercat? Algú creu que la Devesa està fet un desastre? Algú creu que els plàtans de la Devesa estan arribant al seu límit d'edat i per tant s'aniran morint? Algú creu que s'ha de limitar l'accés motoritzat a la Devesa?

Moltes preguntes que no tenen una resposta fàcil i moltes preguntes que impliquen un grau de "mullamenta" elevat. Sovint la indefinició i l'ambigüitat és una arma electoral que dóna bons rèdits però jo he arribat a la conclusió que això és una de les febleses de la democràcia teledirigida en què estem instal·lats. Si preguntéssim a tots els marxants quin és el seu punt de vista veuríem que no tenen una posició unànime i el mateix ens trobaríem amb els veïns i veïns del barri més proper i d'altres barris. Però ai las, hem desenvolupat un sistema democràtic basat en la delegació i en no assumir errors i decisions.

Jo soc dels que pensa que els arbres de la Devesa tenen els dies comptats perquè la plantació homogènia de plàtans és molt vella. I penso que cal replantar amb vegetació autòctona i convertir la Devesa en una zona més naturalitzada tot i que també crec que el parc ha de tenir usos cívics i ha de tenir vida, com qualsevol parc europeu de dimensions similars. També sóc dels que troba a faltar una zona de carpes per poder a anar a prendre quelcom com a qualsevol ciutat europea o del país veí. D'acord que la Devesa no ha de ser una zona de disbauxa total però em sembla un disbarat que en ple segle XXI no aprofitem un parc com aquest com a alternativa d'oci.

Sobre el mercat penso que ha de continuar a la Devesa però replantejat i reubicat en una zona com la de la Copa, tot i que segurament la meva opinió no serà compartida per tothom, ni pels propis marxants ni pels veïns. I sobre els cotxes crec que és irracional anar amb cotxe a tot arreu, però és injust posar traves als marxants mentre les grans superficies comercials tenen aparcaments a dojo i criden als seus clients a anar a comprar amb cotxe. Crec que hem perdut el nord en molts aspectes i això no canviarà en els propers anys, és un fet.

Per tant pronostico que més enllà d'electoralismes i debats creuats la Devesa continuarà uns quants anys igual i els gironins ens continuarem lamentant del seu estat alhora que ens n'enorgullim. I l'actual procés participatiu que s'ha activat pot acabar com l'anterior tot i que és evident que cal tenir un Pla Especial que ordeni i protegeixi la Devesa alhora que la integri a la zona natural que l'envolta. Segur que en continuarem parlant.