divendres, 24 d’abril del 2015

Carta oberta a Jordi Pujol

Corrien els anys 80 del segle XX i la teva llegenda començava a forjar-se. Vas sortir enfortit de la "transició" i ben aviat vas saber-te guanyar els suports d'amplis sectors de la societat catalana, començant pels clans de poder de sempre. El teu estil planer, el populisme i el culte a la teva personalitat van fer la resta. Vas aconseguir governar Catalunya durant 23 anys.

N'hi ha que encara et diuen President Pujol però jo no t'ho diré pas. Tu no ets el president de la Generalitat, vas deixar de ser-ho l'any 2003 i per més que alguns s'entestin en dir-te president tu no ho ets. De fet, si fossim un país normal probablement hauries estat esborrat dels llibres d'honor i ja formaries part dels episodis negres de la història del país.

Els 23 anys del teu mandat es van caracteritzar per entestar-te en encaixar Catalunya a Espanya. Ho vas provar tot i vas voler fer-nos creure que la política de peix al cove era la millor estratègia per fer avançar el nostre poble. Acceptar i acatar les imposicions espanyoles, practicar el victimisme permanent i anar fent la viu viu va ser la teva aportació a Catalunya. Això i acceptar favors i elogis d'Espanya enllà, de dreta i esquerra.

La teva aposta per l'estabilitat de l'estat i la governabilitat van enfonsar Catalunya en les profunditats del sistema autonòmic i ens vam veure abocats a una imatge mesella, ridícula com a país. Vas convertir Catalunya en un baluard dels valors conservadors i vas posar les bases per fer una franquícia catalana de les democràcies liberals més conservadores i retrògades. Construir un país privatitzat i amb desigualtats és l'herència dels teus governs, un pati privat pels burgesos i empresaris de sempre, pels banquers nouvinguts i altres elements afeccionats al luxe i l'ostentació.

Ser vistos com tancats i garrepes, tristos i ensopits, pactistes i submisos ha estat una de les herències del pujolisme, el moviment que encarnava el teu nom. Vendre's el país a les principals multinacionals, privatitzar a tort i a dret i permetre una bombolla immobiliària que el tripartit va acabar de fer culminar va ser un dels episodis més foscos del teu mandat. Protegir grans empresaris defraudadors, relacionar-se amb gànsters i delinqüents, donar suport a l'infame Jose Maria Aznar o mantenir silenci amb el GAL i les trepelleries del PSOE van ser perles dels teus governs i consellers de torn.

Però tot això empal·lideix amb el que vas fer o vas permetre fer a la teva família. Crear un clan corrupte i afecte als vicis i l'ostentació, practicar l'evasió fiscal compulsiva i forjar una fortuna i un entramat de propietats i bens que han fet envermellir la nostra pàtria. L'espectacle que la teva família ens ha muntat al Parlament de Catalunya ha fet morir la Catalunya innocent i del seny, la Catalunya estalviadora i conservadora que tu i la teva colla tant bé encarnaveu. Ens vau mentir i darrera de la vostra moral conservadora i d'aquesta façana d'innocència hi havia un pou negre de vici, corrupció i negror.

Vau fer créixer una immensa fortuna i la comissió del Parlament ha ensenyat a tot Catalunya com les gasteu, com les gastes tu. Has fet mal a la nostra pàtria, a la gent de la nostra terra, i això és molt lleig. Tots els enrenous i embolics de la teva família ens han fet passar molta vergonya. Hem permès que el pus i els cucs que vosaltres heu alimentat embrutin la imatge de Catalunya. La corrupció estarà associada per sempre més al teu nom, a Jordi Pujol i la seva família.

Has tacat el nom del nostre país però la història de les nacions és llarga i polièdrica i tu no ets res comparat amb el nostre país. Per més que la teva família s'hagi cregut que és important la veritat és que Catalunya és molt més gran que no pas vosaltres i les famílies riques i poderosos que fan la viu viu. Ets només una ombra insignificant que la història s'encarregarà d'esborrar. Cauràs en l'òblit i seràs recordat com una vergonya per Catalunya. El nostre país serà lliure i continuarem lluitant contra la corrupció i les injusticies socials que gent com vosaltres ha contribuït a fomentar. Bon vent i barca nova!