divendres, 18 de setembre del 2015

El canvi climàtic entra en campanya

La temperatura global augmenta, els pols es fonen i els glaciars desapareixen a una velocitat sorprenent. En conseqüència puja el nivell del mar i hi ha menys neu arreu del món. A partir d'aquí l0aigua potable escasseja cada cop més, hi ha més sequeres i episodis meteorològics extrems.Els ecosistemes es desestabilitzen, les rutes migratòries dels ocells es modifiquen perquè els animals perden el nord i la brúixola i la vegetació modifica la seva distribució arreu del món. La realitat és que l'atmosfera avança inexorable cap a les 400 ppm de diòxid de carboni i la temperatura mitjana ha augmentat fins a 2 graus centígrads; les causes son antròpiques, l'acció de l'home i la civilització capitalista en la qual ens trobem immersos és la responsable d'aquesta situació


 El canvi climàtic és una realitat, i ho certifiquen els científics de l'IPCC i documents governamentals com ara l'informe Stern. El negacionisme alimentat i finançat per les grans empreses i governs irresponsables ja no és creïble discursivament i malgrat que els lobies i els grups de pressió controlen les polítiques internacional i decideixen per sobre de les institucions democràtiques, que a la pràctica ni son democràtiques ni pinten gaire res.

A Catalunya els efectes del canvi climàtic i l'escalfament global son palpables i ho seran més en un futur proper. L'augment de temperatures i la disminució de precipitacions així com la desigual distribució i intensitat de les pluges contribuiran a fondre les poques glaceres que resten al Pirineu i a  afectar les estacions d'esquí. A la costa l'augment de temperatures i la previsible pujada del nivell del mar afectarà a moltes poblacions i a les economies del sector turístic. L'agricultura de les planes interiors patirà a causa de l'aridesa i els ecosistemes del nostre ric i divers mosaic paisatgístic experimentaran modificacions. L'informe Stern  deixa molt clar que les conseqüències econòmiques del canvi climàtic seran ben palpables i xifra en una forquilla del 5-10% la reculada del PIB mundial en els propers anys.

I malauradament els polítics catalans obvien i menystenen aquesta gravíssima problemàtica que posa a prova el futur de la nostra civilització. Centrar-se només en l'economia especulativa i precària com a formules de creixement econòmic, els polítics i empresaris catalans, ens aboquen a un escenari d'incerteses. Les problemàtiques ambientals com ara el canvi climàtic o el peak oil brillen per la seva absència en aquesta campanya.

I davant d'aquesta realitat em nego a seguir callant. Per això faig la meva humil i modesta aportació en el meu blog personal, esperançat de que altres candidats i ciutadans i ciutadanes facin també aportacions en aquest sentit. Sense planeta no hi ha nació!