El govern suec està impulsant un projecte pilot per a augmentar la productivitat i que consisteix en reduir la jornada de 8 a 6 hores. De moment l'experiment s'ha fet en empreses del sector sanitari i automovilístic i els responsables del projecte titllen d'èxit l'experiment atès que ha aconseguit incrementar la productivitat i millorar la qualitat de vida dels treballadores i treballadores. Menys hores, més concentració i més possibilitats de compatibilitzar la vida laboral i familiar.
Evidentment el sector empresarial està que trina i no ha faltat el típic empresari carcamal i desaprensiu que ha titllat l'experiment de barbaritat. I també n'hi ha que auguren desastres globals i la ruïna total si s'arribés a instaurar la jornada laboral de 6 hores.
Però aquest debat no és nou i és simplement una evolució de les coses. L'any 1919 es va instaurar a l'estat espanyol la jornada laboral de 8 hores i temps abans ja ho va fer Anglaterra. Cal tenir en compte que diverses legislacions nacionals establien que la jornada laboral era de 10, 12 o fins i tot 14 hores; legislacions nacionals heretades de les èpoques de l'Antic Règim i dels inicis de la Revolució Industrial i que instauraven un règim de duresa en el treball equiparable a condicions infrahumanes. Fruit de lluites i vagues obreres la civilització va anar avançant i la conquesta de les 8 hores diàries es va convertir en una realitat.
Avui, immersos en plena era de la globalització i de les deslocalitzacions és una bona notícia que un país com Suècia hagi plantejat un experiment social com el que ocupa aquest article: la reducció de la jornada laboral. És un debat que anirà avançant amb molta oposició però que agradi o no a tothom és un debat imparable i una realitat que més d'hora que tard ocuparà les nostres vides.
Si una part del teixist productiu assumeix la proposta, la transició serà còmode i plàcida però si no és així no hi haurà més remei que apel·lar de nou a la lluita i la fermesa de la classe treballadora. La Nova República Catalana ha de néixer amb un nou marc de relacions laborals propi i una legislació laboral avançada si volem equipar-nos a una societat democràtica, justa i sense desigualtats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada