dissabte, 27 de gener del 2018

Judici de Molt Alta Tensió. Anys de presó per oposar-me a la MAT.

La lluita contra la línia de Molt Alta Tensió ( MAT) ve de lluny ( hi ha mobilitzacions des de l'any 2004) . Les mobilitzacions massives, organitzades per la Plataforma No a la MAT, ja alertaven llavors de l'enorme impacte ambiental que suposaria pel territori la construcció de la MAT. Eren anys d'expansió econòmica i el discurs ecologista era criminalitzat i estigmatitzat pel poder econòmic i polític, que l'acusava d'estar instal·lat en la cultura del No. Aquest discurs acusatori era sostingut per la dreta i l'esquerra política, però també pel món empresarial. 

Amb l'esclat de la crisi i de la bombolla immobiliaria van aflorar moltes de les contradiccions del discurs dominant d'aleshores. El discurs economic i polític que idolatrava el creixement il·limitat es va estevallar contra la realitat i poc a poc van aflorar noves contradiccions vinculades a aquest model. Fenomens com la pobresa energètica o les portes giratòries deixaven malparat el loby energètic. Un entramat d'empreses vinculades al gran capital financer plenament  connectat amb el món polític, és la teranyina d'interessos que especula amb el territori, amb els drets de les persones, amb el clima. 

El model energètic centralitzat, amb energia d'origen fòssil i responsable del canvi climàtic era i és insostenible. Així ho denuncia la mateixa ONU i el moviment ecologista, que a les comarques gironines va reorganitzar-se al voltant de nous col·lectius sensibles a la defensa del territori. La MAT es va combatre per moltes vies. Xerrades informatives, manifestacions, accions de denúncia, articles de premsa...activisme i batalla ideològica a tots els nivells possibles. També la via judicial va ser una de les trinxeres on es va lliurar una dura batalla amb la poderosa REE. 

Finalment, la MAT es va construir i totes les promeses que ens havien fet els seus promotors no s'han complert. L'energia no ha baixat de preu, tot lo contrari, hi ha hagut un increment constant des de la construcció de la MAT. I el territori ha patit una profunda ganivetada que ha deixat una empremta inesborrable en indrets d'un gran valor ecològic i paisatgístic. Les Guilleries, la Vall del Llémena, la plana empordanesa...malmesa per moltes generacions. 

La Plataforma No a la MAT va estar activa durant anys. Però l'aposta decidida de la Generalitat i l'Estat per la MAT va infringir una dura derrota al moviment ecologista i la MAT es va construir. Després d'intensos anys de lluita la Plataforma va centrar-se exclusivament en la batalla judicial contra la MAT, mentre que nous col·lectius van lliurar batalla en d'altres fronts. Quan la línia es construira va aflorar un nou col·lectiu que va aglutinar sectors del món llibertari i l'esquerra independentista. 

La famosa acció de Fellines ( Gener de 2014) , on un militant va enterrar-se viu dins un cotxe sota terra on havia de construir-se la torre 66 va desembocar en una manifestació de suport i un contundent operatiu policial que es va saldar amb dures càrregues policials i 6 persones imputades. Posteriorment es va constituir el col·lectiu "Desmuntem la MAT", que feia actes i xerrades arreu del territori, per divulgar els efectes paisatgístics, ecològics i socials de la infraestructura. 

Finalment el poder judicial no va arxivar la causa i va notificar als activistes que serien jutjats, amb acusacions molt greus  per part de la fiscalia, la Generalitat i REE. Va constituir-se un nou col·lectiu: T66, una amplia plataforma que engloba la CUP, el col·lectiu No MAT i diverses organitzacions ecologistes. Durant més d'un any s'han realitzat xerrades explicatives arreu del territori, actes populars i molta difussió a les xarxes socials.

Els dies 27 i 28 de febrer, 1 i 2 de març, m'enfronto a un judici en que se'm demanen 3 anys i 4 mesos de presó. I fins a 5 companys i companyes estan acusats amb càrrecs que van dels 18 mesos a 6 anys de presó. Les acusacions son per desordres públics, desobediència i atemptat a l'autoritat. En d'altres paraules, manifestar-se contra una infraestructura energètica com la MAT és delicte i l'estat i el poder econòmic ho castiga de forma exemplar. 

El context de repressió política que patim a Catalunya arran del procés d'independència és molt singular, i els casos de repressió cap a d'altres col·lectius estan sovintejant. Si fins fa poc la naturalesa de l'estat ( amb el suport incondicional de la Generalitat, no ho oblidem) ja era asfixiant, ara ens trobem amb l'agreujant afegit de que l'estat està mutant a un estat totalitari i repressor que no accepta cap dissidència. Amb aquests ingredients ens enfrontem a unes peticions de fiscalia, Red Eléctrica de España i la Generalitat amb una intencionalitat molt clara: destruir la dissidència política i que l'exemple de la repressió s'estengui. 

No em fa por el poder judicial. No em fa por el poder de l'Estat, però la meva no és una actitud de fatxenderia; sóc ben conscient que m'enfronto a un gegant de poder, però tinc la consciència molt tranquil·la perquè tota la meva vida he defensat els meus principis de forma no violenta. I ho seguiré fent, per la terra, el territori, seguirem dient No a la MAT i Si a un nou model energètic no fòssil, descentralitzat, renovable i que respecti el territori i les persones.