dijous, 21 de febrer del 2008

Un nou estat a Europa


Aquests darrers dies s'ha constituït un nou estat a Europa, es tracta de Kosovo
una petita República situada al cor dels Balcans. Un territori que l'any 1999 va esclatar en un sagnant conflicte amb la república de Sèrbia i que va acabar amb la intervenció de les forces de l'OTAN, que han administrat el territori des de llavors sota la tutela internacional de les Nacions Unides.

No pretenc en absolut submergir-me en el complicat trencaclosques balcànic, fora massa agoserat per part meva provar d'explicar les causes i raons que han originat el naixement d'un nou estat. No soc historiador i deixo aquesta feina a les diferents escoles d'historiadors que hi ha arreu del món, ells ja faran la seva feina i destriaran l'entrellat de tot plegat i provaran, només provaran, d'explicar al món algunes de les causes que ha originat el naixement de l'estat de kosovo.

Hi ha molts dubtes, llums i ombres sota la formació de l'estat de Kosovo; de fet la seva recent independència no és plenament real ja que encara la OTAN hi manté les seves tropes i la sobirania del país no és extensible a totes les esferes de la vida pública. Menció a part en són la composició ètnica i el procés històric del país, pels sèrbis és el bressol de la seva pàtria i pels albanesos un territori a annexionar.

Hi ha un aspecte que si que m'ha cridat l'atenció. El nou estat té el suport i aval dels EE.UU ( de moment desconec les causes d'aquest suport incondicional) i de bona part dels països de la UE. Al costat oposat hi ha Rússia, Rumania, Bulgària, la República Eslovaca i Espanya. La meva sorpesa ha estat que Espanya s'ha convertit en la gran aliada de Sèrbia i en les manifestacions de Belgrat ha sovintejat la imatge de banderes sèrbies i espanyoles.

No pretenc fer demagògia ni anàlisis simplificadors però la imatge d'una Sèrbia aliada d'Espanya fa posar la pell de gallina. Tot i que com a independentista militant continuo anhelant la llibertat del meu poble i la recerca de llibertat dóna forces i esperances capaces d'enfrontar-se fins i tot als tancs d'Espanya.