dijous, 3 d’abril del 2008

Projecte nacional, projecte de futur

Enguany fa cinc anys que a Girona un grup de persones vinculades a l'independentisme d'esquerres van apostar per crear l'embrió del que més tard ha estat la Candidatura d'Unitat Popular. Recollint l'herència i tradició militant de les primeres assemblees independentistes del PSAN i l'MDT que els anys vuitanta treballaven a la ciutat de Girona, un grup de militants va apostar per la creació de l'organització juvenil independentista i d'esquerres Maulets, que al seu torn van crear el Casal Independentista El Forn, fa prop de deu anys.
El Forn ben aviat es convertí en el centre neuràlgic de l'independentisme a la ciutat de Girona i des d'allí s'impulsaren nombrosos projectes vinculats als moviments socials. De tota aquesta efervescència independentista, ecologista, feminista, d'esquerres, en sorgí l'embrió de l'actual CUP.
Al llarg d'aquests anys hem demostrat que les diferents reivindicacions sectorials de tipus ambiental, participatiu, lingüístiques, sindicals, drets humans i socials, etc., connecten amb el missatge emancipador de l'independentisme d'esquerres i que la Unitat Popular pot esdevenir un motor de transformació social i política.
Amb el treball militant com a bandera, la CUP ha estès el seu missatge cap a sectors socials fins avui aliens a l'independentisme; a poc a poc i sense caure en l'afany electoralista, l'assemblea local de la CUP ha reinventat i reformulat l'independentisme, aportant nous plantejaments i modernitzant tant el discurs com la praxi. Tot aquest bagatge ha cristal·litzat en un projecte municipalista amb horitzó nacional, un projecte capaç d'aglutinar múltiples sensibilitats i d'esdevenir una alternativa viable en clau nacional, social i ambiental, una alternativa que treballa braç a braç amb col·lectius, entitats i associacions de veïns amb la finalitat de construir una ciutat i un país obert, participatiu, plural i singular, una societat inclusiva, on la cultura esdevingui un dret i on viure en català sigui un acte de normalitat, un país i una ciutat de Girona on l'equilibri ambiental sigui una prioritat estratègica. Arribats a aquest punt, crec que és bo fer un exercici retrospectiu, sense triomfalismes ni endogàmies, i mirar endavant. Per això volem celebrar amb la ciutadania aquesta humil efemèride, per la qual cosa s'ha organitzat tota una sèrie d'actes amb debats, tallers, exposicions i concerts que podeu consultar a www.girona.cup.cat.
Estic plenament convençut que l'independentisme és una opció de futur, però li manquen encara múltiples territoris a explorar i un llarg camí a recórrer per tal d'avançar cap a un horitzó de sobirania plena, igualtat social i equilibri ambiental; i la Unitat Popular té el bagatge, les idees i la il·lusió per a generar complicitats i sinergies a la societat catalana del segle XXI, en el seu camí cap a la llibertat.