diumenge, 13 de febrer del 2011

La necessària mobilització

Fa unes hores, remenant per la xarxa, he pogut observar com un conegut activista veïnal de la nostra ciutat encunyava un concepte que m'ha cridat l'atenció: "veinalització", en contraposició a politització.

Aquest concepte m'ha recordat una interessant entrevista publicada fa uns dies a El Punt en què dos joves historiadors, Ivan Bordetas (Rubí, 1981) i Anna Sánchez (Barcelona, 1981), exposen les seves conclusions i opinions recollides en un llibre que retrata el paper del moviment veïnal durant la dictadura franquista i la posterior transició.

Malgrat que el treball se centra bàsicament en el cas de Barcelona és inevitable fer comparacions amb la nostra ciutat i a banda d'això, de l'entrevista es desprèn que les similituds amb l'actualitat son innegables. El paper del moviment veïnal en una societat democràtica és indispensable i les raons per a la mobilització avui son més vigents que mai. Llavors ens hi jugàvem moltes coses, sobretot les millores pels barris, però avui ens hi juguem la cohesió social, 

Reivindico una necessària mobilització ciutadana en aquests temps de retallades socials i nacionals, una conscient repolitització de la ciutadania i sobretot una indispensable veinalització dels nostres barris, perquè és millorant el nostre entorn més proper que podrem millorar el país i el món en què vivim.