dilluns, 14 de febrer del 2011

Ni pedagogia ni covardia, dignitat i fermesa!


Un nou episodi lingüístic ha tingut lloc aquest cap de setmana. L'entrenador del Girona F.C, Raül Agné, va patir en pròpia pell un fet que malauradament està normalitzat: ser increpat pel fet d'expressar-se en català. Aquest cop ha estat a Huesca, de la ma de la premsa esportiva local.

La reacció d'Agné ha estat a l'alçada, i en una mostra de valentia i dignitat l'entrenador del Girona F.C ha deixat plantats els periodistes i ha posat fi a la roda de premsa.

Fets com aquest demostren que la tradicional política de fer pedagogia del fet nacional català a les espanyes ha fracassat, no hi ha encaix possible, no ens volen entendre ni respectar, i ja hem perdut massa temps amb aquests romanços.

Com diu Agné, "no vull imposar res ni vull que m'ho imposin". Expressar-se en català lliurement hauria de ser la norma habitual, però aquest estat centralista i intolerant només accepta un monolingüisme monolític i castellanocèntric. No entenen en quin món vivim avui, cal conèixer el màxim nombre de llengües possible, a l'estil Guardiola: italià, català, castellà, anglès...